Süt Dişi Apsesi

  • 22 Kasım 2017
  • 3.836 kez görüntülendi.
Süt Dişi Apsesi

Süt dişi yeni doğan bebeklik ile başlayıp ergenlik sürecine kadar geçen sürede oluşan ilk dişlerdir. 6 aylık ile 2,5 yaş aralığında çıkma süresi ile birlikte 6-12 yaş aralığında tamamlanan sürekli diş sürecidir. Alt ve üst çenede 10’ar tane olmak üzere toplam 20 tanedir. Bilindik üzere süt dişleri kalıcı diş olmadığı için mineleri çok incedir. Bu yüzden kolay çürümeye ve bu çürümenin çok daha hızlı ilerlemesine meyillidir.

Apse denilen rahatsızlık da bu sebeple ortaya çıkmaktadır. Çürük sebebiyle diş minesinde var olan bakteriler sinirlere doğru nüfuz etmeye başlar. Eğer sadece sinir içi bir ilerleme varsa kısmi tedavi ile çözümü olur. Fakat sinirin tamamına nüfuz etmiş ise genelde kanal tedavisi başlanır. Apse diğer bir deyişle dişte oluşan iltihaptır. Sarı ve beyaz renkte olmaktadır.

Süt Dişi Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin diş çıkarma süreçlerinde oluşan yüksek ateş, ishal yada kabızlık gibi belirtileri benzemekte olsa bile bazı farklılıkları muhakkak ki vardır. Lakin şu da belirtilmelidir ki apseli olan çocukta illa ki bir belirti olmak zorunda değildir. Apse hiç rahatsızlık vermeden de oluşup varlığını sürdürebilir. Ama bazı durumlarda görülen belirtiler ise şu şekildedir: boyunda şişme, ağız kokusu, ateş, ağrı ve bundan ötürü dişte soğuk-sıcak hassasiyeti, iştah kaybı gibi şeyler görülmektedir.

Süt Dişi Apsesinin Tedavi Süreci Nasıldır?

Eski dönemlerde yani teknolojinin daha az gelişmiş olduğu zamanlarda en sık kullanılan tedavi yöntemi diş çekmedir. Fakat günümüz dünyasında artık her diş kurtarılmaya çalışılır. Apsenin derece ve derinliğine göre belirlenen bu tedavi yöntemlerinden ilki ilaç ile tedavidir. Ağrı kesici ve antibiyotiklerle diş hekimi apse ağrısı ve şişliğini iyileştirmeye çalışır. Ama şu da unutulmamalıdır ki süt dişi apsesi çocukluk dönemine denk geldiği için düşük dozlu ilaç kullanılır. Hatta her apse için antibiyotik kullanımı da gerekmeyebilir. O yüzden doktor kontrolü ile kullanılması çok önemlidir.

İkinci bir tedavi yöntemi ise kısmi tedavidir. Yani pulpotomidir. Apsenin yani iltihabın oluştuğu sinirin temizlenmesi ve bir dolgu ile kapatılmasıdır. Böyle bir durumda diş sinirleri canlı kalmış olur ve paslanmaz çelik olan özel bir malzeme ile de diş kaplanır. Bu yöntem genellikle aşırı ilerlemenin olmadığı apselerde kullanılır.

Üçüncü bir yöntem ise bir nevi kanal tedavisidir. Yani pulpektomidir. Fakat yetişkinlerde yapılan kanal tedavisi gibi değildir. Tek seanslıktır ve yine sinirlerin temizlenip oraya emilebilen özel bir dolgunun konulmasıyla yapılır. Diş daha sonra yine özel bir çelik kaplama ile korunur.

Diş hekimleri şunu da belirtir ki en kısa zamanlı çözümün hekim tarafından uygun bir şekilde iltihabın çıkarılmasıdır. Ağrı ve rahatsızlığı yapanın iltihap olduğu düşünülürse en hızlı rahatlama bu şekilde olmaktadır. Lakin çocukların kendi elleri ile temas edip iltihabı akıtmamaları önerilir. Sebebi de yeteli hijyen olmazsa daha çok mikrop kapabileceği içindir. Mutlaka bir diş hekimine kontrol ettirilmelidir.

Süt Dişi Apsesini Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Öncelikle şu hatırlanmalıdır; bebeğin diş gelişimi anne karnında iken başlar. Özellikle hamileliğin 3. ve 6. aylarında bebeğin diş oluşumu başlar. Bu süreçte annenin kalsiyumlu ve bol mineralli gıdalar tüketmesi önemlidir. Diğer bir öneri ise çocuklara bir yaşından sonra diş temizliği ve sağlığı eğitiminin verilmeye başlanmasıdır. Çocuklara uygun diş fırça ve macunları alınıp onlar için bunu eğlenceli hale getirilmelidir. Diş çıkarmada ya da ağız içi bir rahatsızlık olduğu anlaşıldığında da diş hekimine kontrolleri yaptırılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ