Sütün Kendiliğinden Akması

  • 27 Şubat 2018
  • 3.594 kez görüntülendi.
Sütün Kendiliğinden Akması

Hiperlaktasyon olarak isimlendirilen süt fazlalığı ya da sütün kendiliğinden akması durumu, farklı nedenlerle ortaya çıkabilen ve birçok kadında görülen yaygın bir durumdur. Özellikle emzirme sürecindeki annelerde bu durumun görülmesi söz konusudur.

Sütün Kendiliğinden Akmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Genetik olarak süt bezleri fazla olan kadınlarda, süt üretimi de fazla olmaktadır.
  • Emzirme sürecinde memelerdeki sütün sağılma sıklığı da süt oluşumunu etkilemektedir. Bebek emdikçe süt geldiği düşünüldüğünde, emzirme ve süt oluşum ilişkisi de anlaşılacaktır. Süt sağma durumu ne kadar sık gerçekleşirse, süt bezlerinin çalışması da o kadar aktif olur.
  • Sütün kendiliğinden sızması durumu, emziren anneler için bir sorun olarak görülmektedir. Çünkü normal bir şekilde, yani hiçbir uyarıcı yokken dahi süt akabilir ve kıyafetlerin göğüs bölgelerini ıslatabilir. Çok yoğun süt sızması, annenin zor durumda kalmasına ve endişeye kapılmasına neden olabilir.
  • Henüz bebek doğmadan önce göğüs uçlarından süt sızabilir. Bu durum, vücudun anneliğe hazırlanma süreci olarak değerlendirilmelidir. Bu gibi bir durum karşısında, göğüs pedlerinin kullanılması yararlı olabilir.
  • Emzirme esnasında bebeğin emdiği meme ile birlikte diğer memeden de süt sızabilir. Bu hormonsal bir durumdur. Anne, boşta olan memeye parmağıyla hafifçe baskı uygulayarak, bu memeden gelen süt sızıntısının azalmasını sağlayabilir.
  • Memede bulunan ve emzirme ile harekete geçen kas liflerinin zayıflaması sonucunda sızıntı oluşması muhtemeldir. Bu yüzden emzirme işlemi çok uzun aralıklarla değil, kısa ama sık aralıklarla gerçekleştirilmelidir. Özellikle ilk altı ay, sıkça bebeğin emzirilmesi hem sütün boşa gitmemesi hem de bebeğin anne sütünden bol bol yararlanabilmesi açısından çok önemlidir.

Sütün Kendiliğinden Akmasında Tedavi

Anne, sütün sızması ya da akıp gitmesini önlemek için bireysel olarak birtakım önlemler alabilir. Süt, hormonsal bozukluklar nedeniyle çok fazla üretiliyor ve sızıntıya yol açıyor ise, bu durumun tedavisi sağlanmalıdır. Sızıntı durumunun hormonsal sorunlar dolayısıyla meydana gelip gelmediği basit bir kan testi ile anlaşılabilmektedir.

  • Problem süt bezlerinin çok fazla olması ise genel olarak sorun teşkil etmez. Göğüs uçlarının ıslanması dışında anne açısından bir zarara da neden olmaz. Bu gibi bir durumda süt sağma aleti ile sağılarak buzlukta biriktirilebilir. Bu yöntem acil durumlarda oldukça pratik bir çözüm olacaktır.
  • Bebeğin memeden kesildiği dönemlerde, sütün kendiliğinden akması sıklıkla söz konusu olabilmektedir. Bir süre sonra bu durum kendiliğinden geçecektir. Bebeğin artık meme istemediği dönemde birkaç hafta devam edebilen bu durum, daha sonraki süreçte ortadan kalkar.
  • Anne, süt üretimine bağlı olarak memelerinde sızı hissedebilir. Bu gibi durumlarda memeye az miktarda baskı yapılması hem sızı hissinin hem de sütün sızmasının önüne geçecektir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ