Topuk Kırığı Sonrası

  • 01 Aralık 2016
  • 14.718 kez görüntülendi.
Topuk Kırığı Sonrası

Genellikle yüksekten düşme veya ciddi bir hasar/darbe almanın sonucunda, kalkaneus(topuk kemiği) adı verilen topuk kemiğinde kırılma meydana gelmektedir. Topuk kemiğinde meydana gelen bu durum, topuk kırığı olarak bilinir. Yüksekten hızlı ve ani biçimde düşen kişilerde sık görülür. Bunun yanı sıra spor esnasında yaralanmalara(aşırı zorlama, koşma vs gibi) bağlı olarak da bu şikayete fazlaca rastlanmaktadır.

Topuk Kırığı Nasıl Anlaşılır?

Topuk kırığının en belirgin belirtisi, bu bölgede hissedilen şiddetli ağrılardır. Kişi topuk bölgesindeki ağrıdan ötürü yürümekte ve ayağının üstüne basmakta zorluk yaşar. Kırık, her zaman bu kadar belirgin sorunlarla kendini göstermeyebilir. Kırığın doğru/kesin tanısı için uzman doktorlar tarafından  röntgen veya MR gibi yöntemler uygulanmaktadır.

Topuk Kırığı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Topuk kırıkları genellikle alçılama yöntemi ile tedavi edilse de, kimi zaman cerrahi müdahalelere başvurulmaktadır . Yapılan işlemin ve kırığın şiddetine bağlı olarak, kırığın iyileşme süresi değişkenlik gösterebilmektedir.

Vücuttaki herhangi bir kemikte kırık veya çatlak durumunda, kırık/çatlak bölge alçıya alınarak kemiğin kaynaması beklenir. Kemiğin kaynaması(topuk kemiğinin de) ortalama 4 ila 6 hafta arasında değişkenlik göstermektedir. Kişinin alçı tedavisi sonlanıp, kemik tam anlamıyla kaynayana kadar istirahat etmesi gerekmektedir.

Ancak topuk bölgesinde çok şiddetli bir darbe alındıysa, kırığın iyileşmesi 12 haftaya kadar sürebilmektedir.

Topuk Kırığı Tedavi Sonrası

Topuk kemiği kaynadıktan ve alçı çıkartıldıktan sonra kişi tam olarak iyileşmiş sayılmaz. Alçı uygulaması sonlandırıldıktan sonra da kişinin yürürken ve ayak üstüne basarken dikkatli olması, bir süre daha topuk kısmını çok zorlayıcı hareketlerde bulunmaması gerekmektedir.

Alçıdan çıkan topukta, başlangıçta kas ve hareket fonksiyonları yeterince gerçekleşmeyebilir. Bu yüzden alçı çıkarıldıktan sonra topuk kısmının eski hareket kabiliyetine kavuşabilmesi ve ağrının azaltılması için fizik tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Yapılan fizik tedavi, alçı çıkmadan önce ve çıktıktan sonra uygulanan olmak üzere iki şekilde olabilir. Topuk alçıdayken uygulanan tedavinin amacı, alçılı kısımda ağrı ve ödem oluşumunu azaltmaya yönelikken; sonradan uygulanan tedavi ise ayağın eski hareket ve esnekliğine kavuşması içindir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ