Topuk Uyuşması

  • 07 Aralık 2017
  • 5.289 kez görüntülendi.
Topuk Uyuşması

Topuk uyuşması ve topukta oluşan ağrı her zaman başımıza gelebilen ve pek önemsenmeyen bir durumdur. Genellikle fazla ayakta kalma veya uzun yol yürüme gibi yorgunluk durumlarında ortaya çıkıp iyi bir istirahat sonrası geçer. Vücuttaki uyuşmalar genellikle o bölgelerde oluşan sinir sıkışmaları sonucunda oluşur. Bir sınır sıkıştığında o bölgenin duyusunu yeterince alamaz ve uyuşma hissedilir.

Topuk Uyuşmasının Nedenleri Nelerdir?

Topuk uyuşmasının birçok nedeni olmakla birlikte geneli topuktaki sinirlere bası yapan, hasar veren nedenlerdir. Hasarlanması sonucu duyu sinyallerini iletemeyen sinirler o bölgede uyuşukluk hissine yol açar. Yoğun fiziksel aktivite, ayağa alınan darbeler, ayak yapısındaki anatomik bozukluklar sinirleri etkileyip uyuşmaya sebep olabilir.

1-)Şeker Hastalığı

Tedavi edilmemiş veya eksik tedavi edilmiş diyabet (şeker hastalığı) ilerleyen dönemlerde vücuttaki sinirleri etkileyebilir. Şeker hastalığı sonucu tutulan sinirler ayak parmakları, topuk, el gibi vücudun bazı bölgelerinde uyuşmaya yol açabilir.

2-)Bel Fıtığı

Bel fıtığı omurgalar arasındaki disklerin yapısının bozulup omurilikten çıkan sinirlere bası yapması sonucu oluşur. Bu sinirler ayağa ve bacağa inen sinirlerdir. Bel fıtığında ayakta uyuşma, kuvvet kaybı ve hissizlik gibi durumlar görülebilir.

3-)Periferik Nöropati

Periferik nöropati adıyla anılan hastalık çevresel sinir sistemindeki sinirlerin hasarlanmasına yol açar. Siniri hasar gören bölgelerde karıncalanma ve uyuşukluk görülür.

4-)Tarsal Tünel Sendromu

Tarsal tünel, ayak bileğinde bulunan ve içerisinden sinirler ve kas tendonları geçen tünel şeklindeki yapıdır. Bu bölgenin tutulmasına tarsal tünel sendromu denir. Tarsal tünelden geçen sinirler etkilenir ve ayak ve topukta uyuşmalar görülür.

5-)Kan Dolaşım Bozuklukları

Uyuşmasının sebebi kan dolaşımının bozulması ve kalp rahatsızlıkları da olabilir. Özellikle vücudun uç noktalarına yeterli kan ulaşmazsa bu bölgelerde uyuşma olur. Bunun sebebi kalbin pompalama işlerindeki bozukluktan, kan basıncının düşmesinden veya o bölgeye giden damarlara bası oluşmasıyla meydana gelir.

Ayak Topuğu Uyuşmasının Tedavisi Nasıldır?

Topuktaki uyuşma tedavi edilebilmesi için öncelikle uyuşmaya sebep olan etken belirlenmeli ve tedavi edilmelidir. Topuk uyuşması başlı başına bir hastalık olmadığında bu duruma sebep olan hastalık belirlenmelidir. Bu konuda geç kalınmamalıdır. Eğer sinirsel kaynaklı bir hasar varsa sinir daha fazla hasar görmeden tedavi edilmelidir yoksa geri dönüşümsüz sinir hasarları oluşabilir.

Bu yüzden özellikle istirahat ettikten sonra geçmeyen uyuşmalar ve 2 günden uzun süren uyuşmalar için doktora başvurulmalıdır. Doktorunuz altında yatan hastalığa göre tedavi sürecini başlatacaktır. İlaç tedavisi veya hastalığın durumuna göre cerrahi müdahale gerekebilir.

Bu gibi rahatsızlıkların başlamadan önüne geçebilmek için düzgün ayakkabılar tercih etmeli ve beslenmesine dikkat etmeliyiz. Düzenli egzersiz birçok rahatsızlıkları mücadelede çok önemlidir. Yine eğer bir duruş bozukluğunuz varsa vakit kaybetmeden doktora başvurunuz. Duruş bozuklukları ilerleyen zamanlarda sinir hasarları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa neden olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ