Ultrasonda Bir Hafta Gerilik

  • 13 Mart 2018
  • 2.648 kez görüntülendi.
Ultrasonda Bir Hafta Gerilik

Hamilelikte bebeğin ağırlık ve gelişim süreçlerinin takibi ve bir problem durumunda gerekli çözümlerin sağlanması bakımından önemlidir. Eğer bebeğin ultrason takiplerinde gelişim geride ise gelişme geriliği teşhisi konur. Bu durum bebekte ciddi sorunların habercisi olabilir. Gelişme geriliği izlenen bebeklerde anne karnında oksijensizlik nedeniyle hareket kısıtlılığı olur.

Bebeğin hareketsiz kalması durumunda vücudunda kan azlığı meydana gelir ve bebeğin hamilelik süreci ya da sonrasında oksijensiz kalma ihtimali artar. Bu nedenle bebeklerin gelişimleri tamamlanana kadar bebeğin takipleri ihmal edilmemelidir.

Gelişme Gerilikleri Nelerdir?

Simetrik Gelişme Geriliği: Bebekte görülen bu bir hafta gerilik bebeğin gereken kilo, boy, kafa, boyutunda gereken ölçümlerin hafta olarak geride olması anlamına gelebileceği gibi bebekte beyin ve zihinsel hasarlarda mevcut olabilir. Gebeliğin erken evrelerinde daha fazla görülen bu gerilikler dikkate alınmalıdır.

Kromozom aykırılıkları, gebelik enfeksiyonları, beslenme problemleri, sigara, alkol kullanımı bu durumun sebepleri arasındadır.

Asimetrik Gelişme Geriliği: Gebelikte bebeğin karın çevresinin, bacak ve baş çevresi ölçümüne göre daha küçük kaldığı bir gerileme söz konusudur. Sebebi, bebeğe anneden giden kandaki azalmadır. Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi durumlarda bu gelişme geriliğinin bulunma olasılığını arttırır.

Doğum Sonrasında: Genellikle bebeğin 2500 gr altında doğması durumunda bu gerilikten söz edilebilir. Bu durumun doktor tarafından kontrol edildiğinde en doğru teşhis konulacaktır.

Gelişme Geriliğinin Nedenleri Nelerdir?

Gelişme gerilikleri anne ve çocuktaki problemlerden kaynaklanabilir.

Anne İle İlgili Nedenler:

  • Sigara içmesi,
  • Alkol kullanımı,
  • Annenin sağlıklı beslenmemesi,
  • Ruhsal ve bedensel olarak kötü etkilenmesi,
  • Ağır koşullarda çalışması,
  • Anne adayının çeşitli hastalıklar,
  • Anne adayının düşük kiloda olması.

Bebekle İlgili Nedenler:

  • Bebeğin enfeksiyon kapması,
  • Bebeğin anne karnında kromozom ve kalp hastalıkları yaşaması,
  • Plasentada yaşanan problemler.

Bebeğe Gelişme Geriliği Tanısı Nasıl Konur?

Bebekliğin ilk aylarında yapılan ultrason ve anne adayının dinlenilmesi yani daha önceki hamileliklerinde gelişme geriliği yaşanıp yaşanmadığı ve annenin hastalıkları gibi durumlar değerlendirilir. Bebeğin sonuçlarında normal haftasından geride olası durumunda simetrik ya da asimetrik gelişme tanıları konur.

Gelişme Geriliği Tedavi Süreci Nasıldır?

Doğum için kalan zamana göre bir tedavi yöntemi belirlenecektir. Doğuma uzun zaman var ise sonuçlar tespit edildikten sonra geçirilen enfeksiyon ve kromozom hastalıkları, bebeğin anormallikleri gibi durumlara göre bir yöntem geliştirilir. Bu süreçte bebeğin muayenesi düzenli şekilde ve gerekli hallerde yapılarak kontrollü bir süreç izlenir.

Eğer bir sorun varsa gebeliğin sürdürülüp, sürdürülmeyeceğine yönelik bir karar verilebileceği gibi bazen annenin az hareket ederek dinlenmesi sağlanabilir. Eğer bebek aldırılamayacak bir durumdaysa annenin doğum sürecini mümkün olduğunca sorunsuz yaşayabilmesi sağlanarak doğuma hazırlık yapılır. Daha detaylı ve geniş bilgi almak için muhakkak sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ