Üst Damakta Kist Oluşumu

  • 11 Ocak 2018
  • 7.743 kez görüntülendi.
Üst Damakta Kist Oluşumu

Ağız içerisinde özellikle üst damakta oluşan kistler başta çiğneme olmak üzere birçok ağız problemine yol açar. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan kistlerin birçok farklı sebebi vardır. Genellikle tek bir sebebe bağlı kalmadan birkaç etkenin bir araya gelmesiyle kistler oluşur. Kistler genellikle iyi huyludur. Fakat bazı kanser türleri kist oluşumunu tetikleyebileceği için oluşan kişiler kanser habercisi olabilir. Bu yüzden vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.

Damakta Oluşan Kistlerin Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Kist oluşumunun bir çok farklı nedeni olabilir. Genellikle ön kesici dişlerin arka kısmında oluşan kistlerin sebebi fiziksel travmalar olabilir. Damağın sürekli tahriş olması da kist oluşumunu etkileyen bir diğer durumdur. Diş ve ağız problemleri, bu problemlere bağlı olarak yapılan ağız operasyonları kist oluşumunu tetikler. Protez dişler ve ağız içerisindeki diğer takma yapılar da kist oluşumunda etkilidir.

Damakta oluşan kistlerin ilk belirtisi genellikle şişkinlik görülmesidir. Bu şişlik başlarda ağrısız ve hareket edebilen yapıdadır. Zamanla ilerleyen daha da büyür ve ağrılı bir hal alabilir. Bazı durumlarla damak kisti dışarıdan belli olmayabilir. Damadın derin kısımlarında oluşan kist ağız içerisinde dışarıdan belli olmaz. Bu durumda kısım anlaşılması daha zordur. Fakat damakta oluşan kistler ağızda kötü bir tat ve akıntı oluşmasına da sebep olur. Damakta bir şişlik olmasa bile ağızda akıntı ve kötü tat kist habercisi olabilir.

Kistin etkileri ve verdiği belirtiler bulunduğu bölge ile ilgilidir. Eğer damak kisti ön dişlerin kök kısımlarında yakınsa ön dişlerde sızlama ve ağrı oluşabilir. Kist diş köklerini etkileyerek diş kayıplarına sebep olabilir.

Damak Kistlerinin Tanı ve Tedavisi Nasıldır?

Kistlerin tanısını koymak kolay bir durum değildir. Yukarıdaki şikayetlerden dolayı doktora gittiğinizde doktorun kist tanısı koymak için birkaç test yapması gerekir. Kistin belirlenmesi için röntgen gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.

Kistte uygulanacak tedavinin belirlenmesinde ve kesin tanının konması için ilk aşama bazı ilaçların kullanımıdır. Doktor tedavinin de ilk basamağı sayılacak bu süreçte bazı iltihap kurutucu ilaçlar kullanır ve kistin gerilemesi kontrol edilir. Eğer kullanılacak ilaçlar ile kist veriliyorsa, ilaç kullanımına kist tamamen ortadan kalkan kadar devam edilir.

Eğer kullanılan ilaçlar ile kist gerilemiyorsa, uzman doktor tarafından kistin ameliyatla alınması gerekli görülebilir. Ağız içerisinde gerçekleştirilecek ameliyat son derece zahmetlidir. Kistin konumuna ve durumuna bağlı olarak birkaç ameliyat uygulanabilir. Bazı durumlarda ameliyat esnasında dişleriniz çekilmek zorunda kalabilir. Ağız içerisi son derece dar ve çalışması zordur. Kistin konumuna göre kisti tamamen temizleyebilmek için dişlerden biri veya birkaçı çekilir. Kist ameliyattan sonra tekrar edebilir. Kistin sebebi tam olarak bilinmediğinden dolayı önlemek için de alınabilecek pek bir önlem yoktur. Doğru teşhis ve ardından tedavi için mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ