Uyku Apnesine Hangi Bölüm Bakar?

  • 31 Temmuz 2018
  • 1.952 kez görüntülendi.
Uyku Apnesine Hangi Bölüm Bakar?

Uyku apnesi rahatsızlığı, kişinin uyku anında kısa bir süre nefes alamamasıdır diyebiliriz. Eğer böyle bir hastalığınız varsa, çok fazla zaman kaybetmeden hastanelerin Kulak-Burun-Boğaz bölümlerinden randevu alarak tedavi olabilirsiniz.

Uyku Apnesine Hangi Bölüm Bakar?

Uyku apnesi günümüzde çok sık karşılaşılan fakat üzerine düşülmeyen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık için uygulanabilecek tedavi yöntemlerinin en başında tabii ki stresten uzaklaşmak vardır. Bu rahatsızlığın tedavisini anlayabilmek adına, rahatsızlığı daha yakından tanımamız gerekmektedir.

Uyku Apnesi Nedir?

Biraz öncede bahsetmiş olduğumuz gibi, kişinin uykusunda 3, 5, 10 saniye aralıkları kadar nefes alamama halidir. Uyku esnasında çok sık bir şekilde yaşanabildiği gibi sadece bir kez de yaşanabilmektedir. Gün içindeki yorgunluk, stres gibi sebeplerden dolayı meydana gelebilmektedir. Aynı şekilde fiziksel neden olarak ise kişinin boğazının dar olmasından da kaynaklanabilmektedir.

Uyku Apnesinin Belirtileri Nelerdir?

  • Uyku esnasında boÄŸuluyor gibi hissederek birden uyanıyorsanız, uyku apnesi yaşıyor olabilirsiniz.
  • Geceleri çok fazla horladığınızı söyleniyor ise, ya da kendi horlamanızın sesine uyanıyorsanız, yine uyku apnesi rahatsızlığınız bulunabilir.
  • Sabahları uyandığınızda ağız kuruluÄŸu, yorgunluk ya da sık sık baÅŸ aÄŸrısıyla karşılaşıyorsanız, bu da uyku apnesinin belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Psikolojik etkenler yani, stres, duygu deÄŸiÅŸimleri, cinsel anlamda istek duymama gibi durumlarda uyku apnesinin belirtileri arasında yer almaktadır.

Uyku Apnesinin Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

  • Uyku apnesinde sizin evinizde uygulayabileceÄŸiniz herhangi bir yöntem maalesef mevcut deÄŸildir. EÄŸer yukarıda bahsetmiÅŸ olduÄŸumuz belirtileri taşıyorsanız ya da bu konuda sizden ÅŸikayet ediyorlarsa çok da fazla beklemeden hemen bir hastanenin kulak burun boÄŸaz bölümünden randevu almanız daha iyi olacaktır. Buradan randevu almanız, burnunuzda ya da boÄŸazınızda yani nefes alırken sizi zorlayabilecek bölgelerde herhangi bir problem olup olmadığını anlamak açısından ve tedavinin gidiÅŸatı açısından oldukça önemlidir. EÄŸer kulak, burun ya da boÄŸazınızda herhangi bir problem yok ise bu sefer nöroloji bölümüne yönlenerek, beyin ve sinirlere bakılması gerekmektedir.
  • BahsetmiÅŸ olduÄŸumuz gibi kulak-burun-boÄŸaz ile alakalı herhangi bir probleminiz olmadığında incelenecek bir diÄŸer alan ise beyninizdir. EÄŸer sizin uyku esnasında solunumunuzun durduÄŸunu gören tanıklarınız da var ise bu bölümde size uyku testi uygulanacaktır. Bu test ise klinik bir ortamda bir gece kadar kalmanızı gerektirmekte. Böylece uykunuzdaki beyin dalgalanmalarınız izlenerek daha saÄŸlıklı bir tedavi yöntemi uygulanabilmektedir.
  • Bir sonraki süreçte ise PAP yani pozitif hava yolu basıncı dediÄŸimiz cihazlar kullanılarak devam etmektedir. Bu cihaz kısa süreli kullanılabileceÄŸi gibi daha kronik vakalarda rahat bir uyku için daha uzun süre kullanılabilmektedir. Buradaki uygulama ise yüze tamamen oturacak bir maske ile hava verilerek, kiÅŸinin gece boyunca daha rahat ve kaliteli bir uyku çekmesini saÄŸlayacaktır.

UYARI: Eğer bir süredir devam eden uyku apnesi probleminiz mevcutsa, doğru teşhis ve tedavi yöntemi için muhakkak uzman hekime başvurmanız tavsiye edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ