Uyku Hali, Ateş ve Mide Bulantısı

  • 09 Şubat 2018
  • 2.443 kez görüntülendi.
Uyku Hali, Ateş ve Mide Bulantısı

Kimi zaman bireylerde uyku hali, hem mide bulantısı hem de vücut ısısının yükselmesi bir arada görülebilmektedir. Genellikle bu durumun nedeni fiziksel olarak bireyin aşırı yorgun olması ya da zihinsel olarak aşırı yorgun olmasıdır. Hangi nedenle olursa olsun, bu belirtilerin bir arada görülmesine en önemli neden strestir.

Çağımızda en önemli hastalıkların temel nedeni olan stres, yoğun seviyede olduğunda yalnızca ruhsal dengeyi değil, fizyolojik dengeyi de bozmaktadır. Bu nedenle hangi şartta olursa olsun kişinin hayatındaki stres seviyesini en aza indirmesi, hatta mümkünse stresten tamamen uzak bir hayat yaşaması çok önemlidir.

Psikolojik Etkenler

Stres, en sık ortaya çıkan sebep olarak dikkat çekmektedir. Çünkü birey, zihinsel olarak yorulduğunda bu durumun etkilerini bedensel olarak da sıklıkla yaşar. Hormonal olarak da bir etki yaratan psikolojik stres yükü özellikle mide, bağırsaklar ve baş bölgesinde ortaya çıkar.

Bu da kişide mide bulantısı, kusma, ateş ve baş ağrısı olarak geri döner. Aşırı stres altındaki bireylerin çoğu, uykuyu bir kurtuluş ya da stresle başa çıkma yolu olarak gördüğü için beyin doğrudan buna programlanır ve bu belirtilerin yanında sürekli bir uyku hali de ortaya çıkabilir.

Aşırı Uyku Hali ve Ateş

Uyku hali sürekli olarak ortaya çıktığında ve bireyde yüksek ateş görüldüğünde, bu durum ciddiye alınmalıdır. Ateşin çok yüksek derecelere ulaşmaması söz konusu olsa da, kişi fiziksel olarak kendini çok güçsüz, yorgun ve uykulu hissedebilmektedir. Aynı zamanda kaslarda ağrı, baş dönmesi ya da baş ağrısı, midede bulantı, kusma gibi semptomlar da ortaya çıkabilmektedir. Ateş ve halsizliğin bir arada olduğu durumlarda kişide genellikle şu durumlara rastlanır:

  • Üşüme: Ateşin yükselme aşamasında bireyde genellikle üşüme ve iç titremesi ortaya çıkar. Dişlerin birbirine çarpması ve bireyin üzerini kat kat örtmek istemesine neden olacak derecede ciddi bir üşüme durumu söz konusu olabilir. Bu gibi bir durumda kişi olabildiğince ince giyinmelidir çünkü ateş ciddi anlamda yükselebilir ve havaleye neden olabilir.
  • Havale: Havale, ateşin 39 dereceye çıkmasını müteakiben ortaya çıkan bir tehdit olarak ifade edilebilir. Yetişkin bireylerde ciddi travmatik sorunlara ve bilinç kaybına yol açabilir, havale geçiren bireylerde bu durumun etkileri kalıcı bir hasar şeklinde olabilir. Bu nedenle havale geçirme riski olan birey acil müdahale altına alınmalıdır.

Uyku Hali, Ateş ve Mide Bulantısı Tedavisi

Kişinin öncelikle uyku düzenine son derece dikkat etmesi gerekmektedir. Bununla birlikte gıda tüketimi düzenli ve dengeli bir düzen içerisinde gerçekleştirilmeli, rastgele besin tüketimi yapılmamalıdır. Aşırı tuz, yağ ya da baharat içeren besinlerden, hazır ve sağlıksız yahut çiğ gıdalardan uzak durulmalıdır. Su tüketimi olabildiğince artırılmalıdır. Birey gün içinde minimum1,5 litre civarında su tüketmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ