Uykuda Ağız Kuruması

  • 04 Mayıs 2017
  • 3.518 kez görüntülendi.
Uykuda Ağız Kuruması

Ağız içinde bulunan tükürük bezleri; ağız içinin nemli, temiz kalması ve yutkunmanın gerçekleşebilmesi için tükürük sıvısı salgılar. Bu tükürük salgısının yeterli miktarda olmaması durumunda ağızda kuruluk baş gösterir. Tıp dilinde kserostomi olarak ifade edilen ağız kuruluğu kimi zaman geceleri daha fazla olabilmektedir. Hatta kimi zaman uykuda ağız kuruması şeklindeki şikayetlerle ifade edilebilmektedir.

Ağız Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?

Ağız içi kuruluğu çoğu zaman kendisini yemek yerken ve yutkunurken zorlanma şeklinde belli eder. Ağız kokusu da ağız kuruluğunun bilindik bulgularından biridir. Şikayetin nedenlerini aşağıda detaylı şekilde inceledik.

Uzun Süre Susuz Kalmak

Uzun süre boyunca yeterli miktarda sıvı alınmaması, susuz kalmak ağız içi kuruluğuna yol açabilir. Ağız kuruluğunun önüne geçmek ve daha başka sağlık sorunlarına zemin hazırlamama adına gün içinde bol miktarda su içmekte yarar vardır.

Horlama

Geceleri uykuda ağız kuruluğunun en bariz nedenlerinden biri horlamadır. Bu esnada hava girişi burun tıkalı olduğundan ağızdan olur. Ağızdan giren hava ise ağız içini kurutarak, ağız kuruluğu şikayetine yol açar.

Sigara İçmek

Zararları saymakla bitmeyen sigara, içeriğindeki etken maddelerden ötürü tükürük bezlerinin çalışmasını olumsuz yönde etkiler ve yeterli miktarda tükürük salgılanmasının önüne geçer. Buna bağlı olarak ağız kuruluğu gözlenir.

Psikolojik Etkenler

Modern çağın sorunları olarak bahsedilen stres, endişe ve kaygı gibi duygu halleri tükürük bezlerini olumsuz etkileyebilir. Özellikle büyük bir topluluk önünde yapılacak konuşma öncesi veya aşırı stresli, gergin bir ortamda bulunma akabinde ağız kuruluğu sorununa sık rastlanır. Bu sebepten oluşabilecek kuruluğu önlemek adına stresli anda su içmekte yarar vardır.

Kullanılan İlaçların Etkisi

Tedavi aşamasında kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak ağız kuruluğu baş gösterebilmektedir. Özellikle alerji, tansiyon ve antidepresan ilaçlarının yan etkisi olarak fazlaca görülmektedir. Ağız kuruluğu şikayeti ile uzmana başvurulduğunda, alınan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi şikayetin altındaki nedenin saptanmasını kolaylaştırıcıdır.

Fazla Kafein veya Alkol Tüketimi

İçeriğinde kafein veya alkol barındıran içeceklerin fazla tüketilmesi gün içinde sık idrara çıkmaya neden olarak vücudun susuz kalmasına yol açar. Vücudun susuz kalması durumundaysa ağız kuruluğu problemi baş gösterir.

Ağız Kuruluğunu Önlemek İçin Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

  • Gün içinde mutlaka yeterli miktarda su içmeye dikkat edilmeli. Mümkünse yanı başında içecek su bulundurulmalı.
  • Çok fazla alkol veya kafein içerikli içeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ