Uykuda Burun Kanaması

  • 08 Mart 2018
  • 3.072 kez görüntülendi.
Uykuda Burun Kanaması

Burun kanaması burun içi kılcal damarlarda meydana gelen hafif ve geçici kanamalardır. Burun kanaması kimileri için sık rastlanan bir durum kimileri içinse nadir görülen bir olaydır. Günlük hayatımız içerisinde burun kanamasını yaşasakta uyku esansında burun kanamamız olabilir. Uykuda burnun ani bir darbe alışı, burundaki damar çatlaklığı sebebiyle ufak bir darbede burnun kanamasına yol açabilir.

Burun içi eğrilik, yatılan yerin aşırı soğuk veya aşırı sıcak oluşu uykuda burun kanmasına sebep olabilir. Gündelik ve basit sebeplerin yanı sıra ciddi etkenlerde de burun kanmasına yol açabilir. Hatta bazı kanamalar önemli hastalıkların belirtisi olmaktadır.

Burun Kanamasının Nedenleri Nelerdir?

  • Burun karıştırma: Burnun karıştırılması ya da temizlenmesi durumunda oluşan tepkimeler kanamaya yol açar. Genellikle çocuklarda görülür. Burun karıştırma alışkanlığı olan çocuklarda sık sık tırnaklar kesilmelidir. Riskli bir durum taşımamaktadır. Burnun temizlenmesi sırasında zorlu sümkürmelerden kaçınılmadır.
  • Travma Etkenleri: Travmalar bir tür basınç ve darbe ile oluşur. Burnun sert bir darbe alması sonucu o bölgede travmatik etkiler görülür. Özellikle spor yapılırken, yüzme esnasında sudaki basınç sebebiyle yaşanan kanamalar buna örnektir.
  • Isınma Yöntemleri: Kışın kullanılan ısıtma sistemleri burun içinde kuruluğa ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. Bu durumda burun kanaması ile karşılaşılır. Soğuk günlerde bulunulan ortamın nemlendirilmesi ve havalandırılması önemlidir. Burun içi kuruluk için özel nemlendiriciler kullanılmalıdır.
  • Kan Hastalıkları: Burun kanamalarının en çok görülme sebebidir. Kandaki pıhtılaşmasına engel olan hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Bu durum doğuştan ya da sonradan oluşabilir. Tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmezse ölümcül etkileri olabilir.
  • Diğer Nedenler: Hormonel sebepler özellikle hamilelik döneminde, kalp damar hastalıkları, sinüs ve genizde görülen tümörler burun kanamalarının bir diğer sebepleri arasındadır.

Burun Kanaması Sırasında Neler Yapılmalıdır?

Öncelikle şu bilinmelidir ki yaygın olan bir yanlış olarak burun kesinlikle arkaya doğru yatırılmamalıdır. Böyle bir durumda kanın boğaza kaçması sonucu boğulmalarla karşılaşılabilir. Burnu kanayan kişi hemen oturtularak başı hafif öne eğilmelidir. Burun kapakçıkları kapatılarak o bölgeye 5-10 dakika basınç uygulanmalıdır. Kanamaların yüzde doksanı bu şekilde geçmektedir. Bazı durumlarda buz kompresi de etkili olmaktadır.

Her burun kanamasında doktora başvurulması gerekmez. Fakat yoğun ve devamlı kanamalarda, kanama nefes almayı engellerse, travmatik durumlarda hemen doktora başvurulmalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan kan sulandırıcı ve aspirin alınmamalıdır. Aspirin kanama süresini bir haftaya kadar uzatabilirken kandaki pıhtılaşmayı da zorlaştırabilir. Lakin herhangi endişeli bir kanama söz konusuysa doktor muayenesi ile teşhis ve tedavi konabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ