Vücutta Kızarma, Kabarma ve Şişme
Vücudun çeşitli bölgelerinde kimi zaman kızarma, kabarma ve şişme gibi şikayetler baş gösterebilmektedir. Ciltteki kızarıklıklar genellikle akıllara alerjik durumları getirse de, bu şikayetin altında yatan pek çok neden olabilir. Kızarıklığın tam olarak nerede oluştuğu, kızarıklığın şekli ve bunlarla birlikte deride dökülme olup olmadığı gibi unsurlar problemin nedeninin tespitinde büyük önem taşımaktadır.
Vücutta Kızarıklık, Kabarma ve Kaşıntı Neden Olur?
Alerjik Durumlar
Alerjiye sebebiyet veren etken madde, alerjen olarak bilinir. Alerjen etken kişiden kişiye değişiklik gösterse de, alerjinin sonuçları neredeyse herkes de aynıdır. Tüketilen gıdalardan, giyilen kıyafetin kumaşından, kullanılan kozmetik ürününden ya da hava ile taşınan maddelerden(polen, toz vs.) ötürü kişide alerjik durum baş gösterebilmektedir. Alerjik durumlardan kaynaklı vücutta kızarma, kaşıntı ve kabarma şikayetleri genellikle kısa sürelidir, korkulacak bir şey yoktur. Bu nedenden oluşan ciltteki kızarıklık, kaşıntı problemlerinden kurtulmak için öncelikle alerjiye yol açan maddenin belirlenmesi gerekmektedir.
Psikolojik Etkenler
Stres, endişe, kaygı gibi duygular hiç şüphesiz ki çağımızın sorunları arasındadır. Aşırı stres ve endişeye bağlı olarak kaşıntı hissiyatı oluşabilir. Cildin sürekli kaşınması ise dolaylı yoldan kızarıklık ve kabarmaya sebebiyet verebilir.
Cilt Rahatsızlıkları
Farkedilen kızarıklık ve kabarma, çeşitli cilt hastalıklarının belirtisi olarak görülebilmektedir. Özellikle sedef hastalığı gibi rahatsızlıklarda bu şikayetlere sık rastlanmaktadır. Şikayet ciddi cilt rahatsızlıklarının habercisi olabileceğinden, kesinlikle ihmal edilmemeli ve en kısa sürede uzman doktora danışılmalıdır.
Kuru Cilt
Cildin nemsiz ve kuru olması da, kızarıklık ve kaşıntı şikayetlerini tetikleyici unsurlar arasındadır. Bu sebepten kaynaklı sorunları gidermenin en etkili yolu; cildin nemli kalmasını sağlamaktadır. Çeşitli nemlendirici ürünlerle cildin kuruluğunu önleyerek, şikayetlerinize son verebilirsiniz.
Mantar Enfeksiyonu
Daha çok el, ayak, saç derisi ve genital bölgede görülen mantar enfeksiyonu; ciltte kızarıklık ve kaşıntı sorununu doğurmaktadır. Mantar enfeksiyonu; kendini ilk olarak ciltte kırmızı halkalarla belli eder, rahatsızlığın ilerlemesi halinde ise ciltte kaşıntı hissi artış gösterir ve deride pullanma meydana gelebilir. Tedavisinde genellikle krem veya çeşitli merhemler kullanılır. Doktor kontrolü dışında hiç bir şekilde ilaç alınmamalıdır.
Vücutta kızarıklık, kabarma gibi şikayetler ciddi cilt rahatsızlıklarının göstergesi olabilir. Bu yüzden şikayet ertelenip ihmal edilmemeli, bir an evvel uzman doktora danışılmalıdır.