Vücutta Sürekli Halsizlik ve Tembellik

  • 26 Eylül 2017
  • 9.459 kez görüntülendi.
Vücutta Sürekli Halsizlik ve Tembellik

Gün içinde yaşanan vücutta sürekli halsizlik ve tembellik durumu kimi zaman kişinin gündelik işlerini yapmasına engel olabilmektedir. Hissedilen halsizlik, bitkinlik fiziksel veya zihinsel olabileceği gibi her ikisinin akabinde de görülebilir.

Yaşanan fiziksel veya zihinsel yorgunluk akabinde kişide, vücutta sürekli halsizlik ve tembellik hissi uyanabilir. Yaşanan halsizliğin-bitkinliğin gün içinde çok fazla efor sarfetmek, çalışmak gibi basit nedenleri olabilse de kimi zaman yorgunluk hali ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilmektedir.

Halsizlik, Bitkinlik ve Tembellik Hissinin Nedenleri Nelerdir?

Halsizlik ve akabinde gelen tembellik hissi her defasında hastalık bulgusu olarak değerlendirilemez. Altında yatan pek çok etken olabilmektedir.

1-)Psikolojik Etkenler

Gün içinde yaşanılan aşırı stres, endişe, kaygı gibi psikolojik haller kişinin kendini yorgun ve bitkin hissetmesine yol açabilmektedir. Stresli iken rahatlamak pek mümkün olmadığından kişide zihinsel bir yorgunluk, umutsuzluk, karamsarlık ve tembellik hissi oluşabilir. Özellikle yoğun stres altında çalışan kimselerde, sürekli gelecekle ilgili kaygısı bulunanlarda ve psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerde bu sebepten sürekli halsizlik ve tembellik şikayetine sık rastlanmaktadır.

2-)Uyku Problemleri

Haddinden fazla veya az uyumak, beraberinde yorgunluğu getirmektedir. Özellikle işleri gereği geceleri uyuyamayan kimselerde bu sebepten halsizlik sorununa sık rastlanmaktadır. Bu sebepten doğabilecek yorgunluğu önlemek için her gün yatış-kalkış saatlerinin aynı olmasına dikkat edilmeli ve ne az ne de çok uyumaya özen gösterilmelidir.

3-)Kullanılan İlaçların Etkisi

Tedavi aşamasında kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak kişide halsizlik, bitkinlik ve tembellik problemleri baş gösterebilmektedir. Özellikle alerji, tansiyon ve antidepresan ilaçları kullanan kişilerde daha fazla görülmektedir. Doktora halsizlik şikayetiyle ilgili başvurulduğunda, hali hazırda kullanılan ilaçlarla ilgili kesinlikle bilgi verilmelidir.

4-)Enfeksiyon Hastalıkları

Enfeksiyonel rahatsızlıklar, kişinin kendini gün içinde sürekli olarak halsiz ve bitkin hissetmesine yol açabilir. En basit grip hastalığında bile kişiye bitkinlik çökebilmektedir. Gripten kaynaklı halsizlik-bitkinlik kısa süreli görüldüğünden endişeye gerek yoktur. Fakat şikayetin altındaki enfeksiyonel hastalık her defasında bu kadar masum olmayabilir.

Sıtma, hepatit, tüberküloz rahatsızlıkları da halsizliği beraberinde getirmektedir. Bu yüzden bir süredir devam eden bu tarz problemlerin ihmal edilmemesinde ve mutlaka uzman doktora başvurulmasında yarar vardır.

5-)Menopoz Dönemi

Kadınlarda ergenlik döneminden itibaren başlayan adet kanamalarının son bulduğu evre, menopoz dönemidir. Adetten kesilmenin dışında bu dönemde geceleri sıcak basma, terleme gibi başka belirtiler de mevcuttur.

Aynı zamanda menopoz döneminde vücudunda hormonal değişimler olduğundan, bu dönemdeki kadınlarda sürekli yorgunluk-bitkinlik ve tembellik şikayetlerine sık rastlanmaktadır.

6-)Diğer Etkenler

  • Kansızlık,
  • Kalp ve akciğer hastalıkları,
  • Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları,
  • Sağlıksız ve yetersiz beslenmek,
  • Çok fazla efor sarfetmek
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ