Yağ Bezesi İltihap

  • 16 Aralık 2016
  • 18.445 kez görüntülendi.
Yağ Bezesi İltihap

Yağ bezesi çeşitli nedenlerden dolayı vücudun hemen hemen her yerinde gözlenebilecek olan bir oluşumdur. Genellikle iyi huylu tümör oluşumlarına benzerler ancak sıklıkla kötü huylu tümörler ile karıştırılmaktadırlar. Yağ bezelerinin sağlığı tehdit etmediği durumlarda bölgede bırakılması daha doğrudur.

Yağ bezesi ile oynanması, yanlış yöntemler ile bölgeden temizlenmeye çalışılması yağ bezesinin iltihaplanmasına sebep olabilmektedir. İltihaplanan bir yağ bezesi ciddi deri enfeksiyonlarının oluşumuna başlangıç edebilmektedir.

Yağ bezelerinin iltihaplanması ciltte lezyonların oluşumuna sebep olabilmektedir. Oluşan lezyonlar kişinin ciddi ağrı duymasına ve acı çekmesine sebebiyet verebilir. Aynı zamanda lezyonlar uygun şekilde hızlı bir şekilde tedavi edilmezse geriye ciltte lekeler kalabilir.

Yağ bezesi iltihaplanır ise;

  • Varolan yağ bezesi hızla büyümeye başlar.
  • Büyüyen yağ bezesinde ciddi ağrı ve acı oluşur. Bu durum bölgeye temas edilmediğinde de hissedilmeye başlanmaktadır.
  • Yağ bezesinin bulunduğu bölgede kızarıklık meydana gelmektedir.

Yağ Bezesinin Oluşum Nedenleri Nelerdir?

1-)Kıl Kökü İltihaplanması

Kıl köklerinin iltihap kapması halk arasında çok sık karşılaşılan bir problemdir. Özellikle kılların yanlış alınması durumunda kıl köklerinin yönlerinde değişimler meydana gelir ve iltihaplanma gözlenir.
Kıl kökü iltihaplanmaları sonucunda kıl köklerinde ya da iltihaplanmanın meydana geldiği bölgelerde yağ bezeleri oluşabilir. Bu durumda oluşan yağ bezeleri çoğu zaman iltihaplı bir hal alır. İltihabın kişinin sağlığı için bölgeden temizlenmesi gerekmektedir. Bu durum içi küçük cerrahi operasyonlar çoğu zaman yeterli olacaktır.

2-)Travma Kaynaklı Oluşumlar

Bu durumda en sık gözlenen olgular cildin dış kısmına alınan darbeler sonucunda dış tabakadaki derinin iç kısımlara inmesi ve burada birleşerek yağ bezesi oluşturmasıdır. Alınan darbenin şiddetine bağlı olarak meydana gelen yağ bezesinin boyutunda değişiklikler olabilmektedir.
Yağ bezeleri travma kaynaklı meydana geldiğinde genellikle travmanın açık yara içermesine bağlı olarak oluşan yağ bezesi iltihap kapabilir. İltihap kapması yaranın iltihap kapması ile gerçekleşmektedir. Yaranın iyice temizlendiği durumlarda yağ bezesinin iltihap kapması söz konusu olmamaktadır.

3-) Genetik Nedenler

Kişilerde yapılan araştırmaya göre yağ bezelerinin oluşma sıklığının genetik sebeplere dayandığı tespit edilmiştir. Kaynağın tam aydınlatılmaması ile birlikte bazı kişilerde genetik faktörlerden dolayı yağ bezesi oluşumu daha sık gözlenebilmektedir.
Bu tür sorunlar yaşayan kişilerin yağ bezelerinin temizliğine daha çok dikkat etmesi gerekmektedir. Gerekli görülen durumlarda yağ bezeleri cerrahi müdahale ile alınmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ