Yayılan Diş Ağrısı

  • 05 Ocak 2017
  • 15.584 kez görüntülendi.
Yayılan Diş Ağrısı

Diş ağrısı sorunu hemen hemen herkesin en az birkaç kez yaşadığı sorunlardan biridir. Ağrı genellikle diş çürüklerinden ve diş etlerinde oluşan iltihaplanmalardan kaynaklanmaktadır. Ağrının altında yatan nedene bağlı olarak kişide çok şiddetli diş ağrısı gözlenebilir. Şiddetli hissedilen ağrılar, uykusuz gecelere yol açarak kişinin yaşam kalitesini düşürebilir.

Sinirlerin yapısından ötürü kimi zaman ağrının tam olarak nereden kaynaklandığı anlaşılmaz. Üst dişin ağrıdığı sanılırken, ağrının nedeni alt çenedeki dişlerden biri olabilir. Aynı şekilde ağrının şiddetine bağlı olarak kulakta, çenede ağrı sorunu baş gösterebilir. Bu bölgelerde hissedilen ağrılara, 20’lik dişten dolayı sık rastlanır. Kulak ve çeneye vurabilen ağrı, iltihaplanma durumlarında kişide baş ağrısı şikayetine de neden olabilmektedir.

Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Başlangıçta hafif sızı şeklinde kendini belli eden ağrılar ihmal edilir. İhmalkarlığın sonucu olaraksa ağrılar şiddetlenir ve diş veya diş eti rahatsızlıkları ilerler.

Diş Çürüğü

Diş ağrısının en bilindik sebebi diş çürükleridir. Ağız içinde bakterilerin birikmesi ve türemesi durumunda dişlerde çürük oluşumu gözlenir. Ağız içi ve diş temizliğinin düzgün yapılmaması bakteri oluşumunu tetikleyerek, çürüğe zemin hazırlar. Ağrı rahatsızlığın en yaygın belirtisidir.

Diş Minesinin Aşınması

Neredeyse tamamı kalsiyum tuzlarından meydana gelen diş minesi, dişi dışarıdan sarmalayarak korur. Sert bir yapıdadır. Tüketilen asitli içecekler, sert gıda ürünleri diş minesinde hasara yol açarak ağrı şikayetini doğurabilir. Özellikle diş sıkma, gıcırdatma alışkanlığı olan kişilerde fazlaca görülmektedir.

Diş Eti İltihabı/Apsesi

Yumuşak dokudan meydana gelen diş etleri, dişlerin kök kısmı diye tabir edilen bölgeyi sararlar. Diş etlerinde bakteri ve zararlı organizmaların birikmesi akabinde diş etinde iltihabı görülebilir. Rahatsızlık her seferinde ağrıya yol açmaz. Fakat iltihaplanmanın başka bulguları değerlendirilebilir;

  • Ağızda kötü koku, tat,
  • Diş etlerinde şişlik,
  • Diş etinde ağrı,
  • Kanama,
  • Konuşurken, yemek yerken zorlanma

Dişlerde ve diş etlerinde bakteri oluşumunu önlemek için ağız ve diş sağlığına kesinlikle dikkat edilmelidir. Yemek yedikten sonra dişlerin arasındaki besin parçaları muhakkak temizlenmeli, dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Sigara içmek de diş etlerine zarar vererek, diş ve diş etlerinde hasara yol açabilir.

Bir süredir devam eden diş ağrısı; kulağa, çeneye vuruyorsa hiç vakit kaybetmeden doğru tedavi yöntemi için diş hekimine başvurulması tavsiye edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ