Yemek Yedikten Sonra İshal Oluyorum

  • 30 Temmuz 2018
  • 7.226 kez görüntülendi.
Yemek Yedikten Sonra İshal Oluyorum

Dışkı yapısı, bağırsakların durumu ve genel gidişat ile ilgili detaylı bilgi edinmeyi sağlamaktadır. Dışkının sertliği, rengi, kokusu kişinin bağırsakları ile alakalı olan sorunları erken fark edilmesini sağlamaktadır. Buna ek olarak bağırsaklarda oluşabilen rahatsızlıklar, enfeksiyonlar ve iltihaplanmalar dışkıda sulanma ve ishal durumu oluşmasına yol açabilmektedir.

Kişinin ishal olması, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır fakat genel olarak yemeklerden sonra oluşan ishal, öğün atlanması veya sağlıksız beslenme nedeniyle meydana gelmektedir.

Yemek Sonrası İshalin Nedenleri Nelerdir?

  • Yemekten hemen sonra bağırsak ağrısı ve ishal problemin oluşması, genel olarak gıdalarda son kullanma tarihine dikkat edilmemesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır, aynı şekilde midenin hassas olduğu besinlerin peş peşe veya sık aralıklarla tüketilmesi de bağırsaklarda bozulmaya yol açabilmektedir. Bu da ishal sorununun gündeme gelmesi anlamına gelir.
  • Kişinin gün içinde dengesiz bir beslenme düzenine sahip olması ayrıca düzensiz aralıklarla iyi beslenmezsek dışkı yapısında değişikliklere yol açabilmektedir. Özellikle öğün atlanması durumunda, bağırsakların rutin çalışma sistemi değişeceği için ishal veya kabızlık durumu gündeme gelebilir.
  • Kişinin bağırsak problemi yaşıyorsa, sık ve az yemesi tavsiye edilir.
  • Her yemekten sonra ishal olunması, durumum, kronik bir hale gelmişse, bağırsak problemleriyle alakalı bir durum söz konusu olabilir, özellikle bağırsaklardaki mukoza yapısının bozulması, tümörler veya bölgedeki bakterilerin bir şekilde zarar görmesi ishal oluşumuna yol açabilmektedir.
  • İshal, uzun süre devam ediyorsa veya gittikçe şiddetini artırıyorsa bağırsaklarla ilgili patolojik bir sorunun habercisi olabilir, bu nedenle kişinin acil olarak doktora gitmesi ve durumun sebeplerini öğrenmesi gerekmektedir.
  • Belli bir dönemde yemek yedikten sonra ishal olmak durumu söz konusu ise genellikle bu dönemsel olarak değişen beslenme alışkanlıklarından kaynaklanabilmektedir. Genel olarak aynı şekilde yemek sonrası gelişen ishal, gıda zehirlenmesinin bir belirtisi olarak kabul edilir. Buna ek olarak ishalin uzun süre devam etmesi durumunda sürekli olarak tüketilen besinlere mutlaka ara verilmeli ve bu besinler incelenmelidir. Kişinin bu besinlere karşı alerjisinin olması durumunda da, ishal gözlemlenebilmektedir.

Yemek Sonrası İshal İçin Alınabilecek Önlemler

Yemeklerden sonra ishal sorunu yaşayan kişilerin bağırsak problemi olup olmadığının tespit edilmesi için mutlaka bir doktora gitmesi en önemli adımdır. Eğer bağırsaklarla alakalı bir sorun tespit edilemezse veya bağırsaklarda iltihaplanma, gıda zehirlenmesi, vesaire bir durum söz konusu değilse, bu durum kişinin beslenme düzeniyle alakalı bir durumdur denilebilir.

Bu durumda, beslenme öğünleri sık ve az olmalı, kişi hiçbir şekilde öğün atlamamalı ve aynı zamanda besin değeri yüksek olan lifli besinleri tercih etmelidir. Ayrıca bireysel olarak hassasiyet duyulan besinlerden de kaçınmak gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ