Yumurtalıkların Az Çalışması
Yumurtalıkların az çalışması (yavaş çalışması), hem erkeklerde hem de kadınlarda ciddi problemlere neden olabilen durumlardandır. Erkeklerde testislerin az/ yavaş çalışması kadınlarda ise yumurtalıkların yavaş çalışması “yumurtalık tembelliği” olarak isimlendirilmiştir. Bu durum genellikle kadınlarda sorun olmaktadır. Her 10 kadından 2’sinde yumurta tembelliği problemine rastlamak mümkündür. Bu durum ne kadar yaygın olsa da bazı kolay önlem ve tedavilerle kolay bir şekilde çözüme kavuşabilmektedir.
Yumurtalık tembelliği, çocuk sahibi olmak konusunda problem yaratabilmektedir. Bu yüzden yumurtalık tembelliği olan kişiler bu problemi bir an önce çözmek ister ve tıbbi yöntemler ve bazı bitkisel yöntemleri denerler. Fakat bu yöntemler işe yaramayabilir. Çünkü yumurta tembelliğinin sebebi farklı organlardan kaynaklanıyor olabilir.
Yumurtalıkların Az Çalışmasının Belirtileri Nelerdir?
- Adet düzensizliği,
- Şiddetli kasık ağrısı,
- Adet renginin fazla koyu ve az miktarda olması,
- Karın bölgesinde şişlik,
- Vücutta ödem oluşması,
- Kiloda artış,
- Saçlarda kırılma, akne ve sivilcede artış, kıllanma gibi durumlar yumurta tembelliği sonucunda oluşabilecek belirtilerdir.
Yumurtalıkların Az Çalışmasının Nedenleri Nelerdir?
- Yumurtalıkların yavaş/ az çalışmasının en yaygın sebeplerinden biri yumurtalıkta oluşan kistlerdir. Bu kistler, iyi veya kötü huylu olmaksızın yumurtalıkların normal çalışma düzenini etkilemektedir ve buna bağlı olarak adet düzensizlikleri söz konusu olmaktadır.
- Kişide var olan hormon bozuklukları da yumurta tembelliğine yol açan durumlardandır. Kadınlarda östrojen hormonu, erkeklerde ise testesteron hormonunu yumurtalıklarda ve testislerde etkili olan, üreme sistemlerinin verimli işlemesini sağlayan hormonlardır. Bu hormonların fazla veya az salgılanması durumlarında ise bazı hormon bozuklukları söz konusu olmaktadır. Hormon bozuklukları, yumurtalık tembelliğine yol açabilmektedir.
- Aşırı stres altında bulunan kişilerde de geçici olarak yumurtalıkların az çalışması durumu söz konusu olabilmektedir. Aşırı stres, sağlığı birçok yönden olumsuz etkileyen bir problemdir. Aşırı strese bağlı yumurtalıkların az çalışması durumunda sadece adet düzensizliği durumu değil, vücuttaki akne yoğunluğunda artış, odaklanma problemi, cinsel isteksizlik, fazla uyuma veya uyuyamama gibi problemler de ortaya çıkabilir.
- Daha önce yumurtalık bölgesinden yapılmış olan cerrahi müdahaleler de yumurtalıkların çalışma durumunu etkileyebilir. Özellikle kist alma işlemi esnasında yaşanabilecek bazı problemler yumurtalıkların tembelleşmesine neden olabilir.
- Radyoterapi ve kemoterapi geçirmiş olmak da yumurtalıkların tembelleşmesine yol açan faktörlerdendir.
Yumurtalıkların Az Çalışmasının Tedavisi
- Tedavi teşhise göre uygulanacaktır.
- Hormonal sebeplerden kaynaklı yumurtalıkların az çalışması problemi için öncelikle hormon tedavisi gereklidir. Hormonların düzene girmesinin ardından yumurtalıkların normal düzenine geçmesi beklenir. Hormon tedavileri genellikle ilaç tedavisi yöntemiyle yapılır.
- Kist oluşumu söz konusu ise kistin alınması için cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahaleden başka doğum kontrol ilaçları ile de kistin erimesi ve adetin düzene girmesi sağlanabilir. Fakat doktor kontrolünde olmalıdır.
- Bunların dışında olan nedenler için ilaç tedavisi, cerrahi müdahale veya ameliyat söz konusu olabilir. Kesin teşhis ve ardından doğru tedavi yöntemi için muhakkak uzman hekime danışılmalıdır.