Yumuşak Gaita

  • 30 Aralık 2016
  • 28.194 kez görüntülendi.
Yumuşak Gaita

Dışkının yapısı, sertliği ve rengi bir çok rahatsızlığın tanısında kullanılabilmektedir. Hatta bir çok hastalığın tanı aşamasında uzmanlar tarafından hastadan gaita testi yani dışkı testi istenir. Yapılan gaita testi sayesinde ölçümlenen değerlerle hastalık detaylı araştırılır.

Yumuşak gaita, dışkının sert değil de sulu olması durumu akıllara ilk olarak ishal rahatsızlığını getirir. Dışkının sulu yapıda olması ve gün içinde sık sık büyük tuvalet ihtiyacı duyulması, ishalin en yaygın belirtileri arasındadır. Yumuşak dışkı ile birlikte depresyon, halsizlik gibi başka bir takım şikayetler söz konusuysa çölyak hastalığı da akıllara gelmektedir. Dışkılamada farkedilen anormallik bir süredir devam ediyorsa, altında yatan nedenin doğru tahlili ve tedavi yöntemi için bir an evvel uzman doktora başvurulmasında yarar vardır.

İshal  Neden Olur?

Dışkının sulu kıvamda olması ishal belirtilerinden biridir. Genellikle tüketilen bozuk yiyeceklerden, kullanılan ilaçların etkisinden ve bakteri-virüs gibi zararlı organizmalardan ötürü görülür. Genel olarak kısa sürede beslenme alışkanlıklarına dikkat ederek ve istirahat ederek kısa zamanda atlatılsa da, kimi zaman durum daha ciddi olabilir. İshali tetikleyen faktörler şunlardır;

Enfeksiyon

Bakteri ve parazit zararlı organizmaları ishalin baş göstermesinin en bariz nedenleridir. Tüketilen gıdaların yeterince hijyenik olmaması, bozuk olması veya tüketilen gıdaların son kullanma tarihinin geçmiş olması gibi etkenler zararlı organizmaların vücuda girerek ishal oluşmasına yol açabilmektedir. Bu sebepten doğabilecek şikayetleri önlemek adına; steril ortamlarda hazırlanan besinlerin tüketilmesine ve alışveriş esnasında alınan gıda ürünlerinin son tüketim tarihine bakılmasına özen gösterilmelidir.

Kullanılan İlaçlar

Hali hazırda kullanılan bir takım ilaçlar, ishali tetikleyebilmektedir. Özellikle antibiyotik kullanımının sonucu olarak bu duruma sık rastlanır. Antibiyotikler vücuttaki yalnızca zararlı bakterileri yok etmekle kalmaz sindirime fayda sağlayan bağırsaklardaki yararlı bakterilerin dengesini de bozar. Bağırsaktaki bakteri düzeninin dağılması ise ishali tetikler.

Virüslerin Etkisi

İshale sebebiyet verebilen pek çok virüs türü bulunmaktadır. Adenovirüs bunlardan biridir. Bu virüsler mide ve bağırsaklarda iltihaplanmaya yol açarak, ishal oluşumunu tetikler. Halk arasında mide gribi olarak bilinen bu rahatsızlığa ishal ile birlikte kusma semptomları da eşlik edebilir.

Bakteriyel enfeksiyonda olduğu gibi virüslerin bulaşmasının en büyük nedeni; hijyenik olmayan ortamlardır. Steril olmayan ortamda hazırlanan yiyecekler, kullanılan suyun kirli olmasından gibi yaşamın içinde bulunan pek çok etken virüslerin bulaşmasına neden olabilmektedir.

Psikolojik Etkenler

Modern çağın en büyük sorunlarından görülen stres, endişe, kaygı gibi psikolojik haller ishale sebebiyet vererek dışkının sulu ve yumuşak yapıda olmasına neden olabilmektedir. Stresten tamamen uzak kalmak pek mümkün olmasa da, stresi azaltıcı aktivitelerle uğraşmak faydalı olacaktır.

Diğer Nedenler

  • Çölyak rahatsızlığı,
  • Huzursuz bağırsak sendromu,
  • Diyabet
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ