Boyunda Kızarıklık

  • 10 Şubat 2018
  • 5.609 kez görüntülendi.
Boyunda Kızarıklık

Vücudun herhangi bir yerinde oluşan kızarıklıkla hemen hemen aynı sebeplerden boyunda kızarıklık da olabilir.

Boyunda Kızarıklık Nedenleri Nelerdir?

1-)Tercih Edilen Kıyafetler

Boğanızı tamamen saran boğazlı kazak veya atkı, şal gibi giysiler boğazınızı çok sıkarak kızarıklığa sebep olabilir. Bunun yanı sıra, bu giysilerin kumaşının çeşidi boğazınızı tahriş edebilir, alerjen madde etkisi göstererek kaşınma ve soyulma gibi rahatsızlıklar da verebilir.

2-)Havayla Temas

Boyun bölgemiz vücudun en çok açıkta kalan bölgelerindendir. Açıkta kalan bölge, güneşten yanarak veya sert bir rüzgarla, keskin soğuk havayla temas ederek kızarabilir.

3-)Alerjen Etkenler

Diğer kızarıklıklarda olduğu gibi boyunda oluşan bir kızarıklık da alerjik olabilir. Yiyip içtiğiniz herhangi bir şeye, veya vücudunuza temas eden herhangi bir şeye karşı alerjiniz varsa; cildiniz kaşınmaya ve kızarmaya başlar. Alerjik kontakt dermatit de denilen bu durumda; vücut, tehdit olarak gördüğü maddeye karşı reaksiyon göstermektedir. Bu reaksiyon; kızarıklık ve kaşıntı dışında şişme gibi belirtiler de gösterir.

4-)Kimyasal Maddeler

Kimyasallar doğaya ve insan sağlığına zarar vermektedir. Kimyasallar cildinize temas ettiğinde cildinizi tahriş edebilir, kaşıntı ve kızarıklığa, küçük kırmızı benekler çıkmasına, derinin soyulması ve dökülmesine sebep olabilir. Boyun bölgesine parfüm, deodorant, duş jeli, vücut losyonu, traş kolonyası gibi çeşitli kimyasallar temas edebilir. Bu kimyasallar boyunda kızarıklığa neden olabilir.

5-)Cilt Kuruluğu

Cildin nem oranının düşük olması cildin kurumasına sebep olur. Suyun az tüketilmesi, mevsimsel sebepler, genetik faktörler, cildi kurutan sabun veya duş jelleri, cildin bakımsız olması gibi faktörler cilt kuruluğuna neden olan diğer faktörlerdir. Cilt kuru olduğunda çatlamalar meydana gelir, kaşıntılar olur. Hatta çok kuru olduğunda küçük kanamalar da olabilir. Bu sebeplerle, boyun bölgeniz kuru ise kaşıntı ve kızarıklık olabilir.

6-)Dengesiz Beslenme

Dengesiz beslenme boyunda kızarıklık ile doğrudan alakalıdır. Baharatı, acısı bol ve fazla yağlı yiyecekler tüketen kişilerde boyunda kızarıklık sıkça karşılaşılan bir durumdur.

7-)Darbeler

Boyun bölgenize alacağınız bir darbe veya o bölgeye sürtünen bir cisim kızarıklığa sebep olabilir. Veya uyurken yanlış bir pozisyonla boynun çok sıkılması, yastık veya yorgan gibi boyunu tahriş edecek cismin üzerinde uzun süre kalmak gibi durumlar boyunda kızarıklığa neden olabilir.

8-)Duygu Durumu

Bazı insanların duyguları bedenine bu şekilde yansımaktadır. Yoğun yaşanılan öfke, utanma, heyecan gibi duygular boyun kızarıklığına ve hatta kulakların kızarmasına sebep olabilir.

9-)Aşırı Sıcak veya Soğuk Su ile Temas

Aşırı sıcak-aşırı soğuk su veya akma hızı yüksek bir suyla boynun temas etmesi de boyun kızarıklığına neden olabilir.

10-)Cilt Hastalıkları

Egzama, kurdeşen, mantar gibi bazı cilt hastalıkları da yine cildin çeşitli bölgelerinde kaşıntı ve kızarıklıklara yol açabilir.

Boyunda Kızarıklığın Tedavisi ve Bazı Önlemler

Kızarıklık sebebi net olarak belirlendikten sonra uygun bir tedavi uygulanmalıdır.

  • Alerjik maddeler sebebiyle kızarıklık oluştuysa etken maddeden uzak durulmalıdır.
  • Çok dar, boğazı sıkan giysiler kullanılmamalı, tahrişe sebep olmayacak kumaşlar tercih edilmelidir.
  • Aşırı soğuk veya sıcak hava ve sudan mümkünse uzak durulmalı veya vücudun her bölgesinde olduğu gibi boyun bölgesi de korunmalıdır.
  • Cilt hastalığından şüphe ediliyorsa mutlaka doktora başvurulmalı, önerdiği tedavi aksatılmamalıdır. Genellikle ilaç tedavisi doktorlar tarafından önerilmektedir.
  • Cildin kurumamasına özen göstermeli fakat nemlendirme işlemi yapılırken mümkün olduğunca doğal yöntemlere başvurulmalıdır. Zeytinyağı nemlendirici olarak kullanılabilir ve bol su tüketilerek nem dengesi vücudun içinden de sağlanabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ