Aşılama Sonucu Beta HCG

  • 07 Mart 2018
  • 2.814 kez görüntülendi.
Aşılama Sonucu Beta HCG

Doğal şekilde hamile kalamayan kadınlara ve eşlerine aşılama sistemi ile üreme hormonu salgılanması, aşılama olarak ifade edilmektedir. Genel olarak uygun şartların sağlanması halinde en uygun aşı dönemi, tüp bebek tedavisinin öncesidir. Hem uygulaması hem de maliyeti bütçeye uygun olan bu yöntem ile yumurta sperm ile buluşur. Her ay düzenli olarak üreyen yumurtaların sayısı aşılama yöntemi ile artırılarak, spermin şansı artırılır ve döllenme için uygun bir zemin hazırlanır. Yumurtanın çatlama süresinin ayarlaması da yine bazı iğne tedavileri ile sağlanır. Spermler plastik bir boru kullanılarak rahim kanalına bırakılır ve döllenme için gereken süre de bu sayede kısalır.

Aşılama Öncesi

Öncelikle çiftlerin tedavi sürecine hazırlanması gerekir. Kadın, jinekolog tarafından muayene edilir ve doğurganlık için bir sorun olup olmadığı tespit edilir. Ardından hormon testleri kullanılarak, rahim yapısı ve yumurtalıkların kapasitesine bakılır. Histeroskopi ya da Laparoskopi yöntemleri gerekli hallerde uygulanabilir. Erkeklerde ise semen analizi(spermiyogram) yapılarak kısırlık olup olmadığı, varsa nedeni anlaşılır.

Aşılama Zamanı

Aşılama;

  • Nedeni bilinmeyen kısırlığın tedavi edilmesinde,
  • Endometriozis durumunda,
  • Düşük sayılı ya da kalitesiz spermlerin iyileştirilmesinde,
  • Rahim ağzı ile ilgili sorunlarda ve yumurtlama yetersizliği gibi durumlarda faydalı olan bir uygulamadır.
  • Aşılama aynı zamanda şeker hastalığında,
  • MS hastalığında,
  • Boşalma sorununa karşı da uygulanabilir.

Her ne kadar tüp bebek tedavisine göre hem uygun fiyatlı hem de daha avantajlı bir yöntem olsa da, mutlaka aşı uzman bir doktor tarafından uygulanmalıdır.

Aşıdan Sonra Beta HCG

Gebeliğin başlangıcını ortaya koyan en önemli belirti, kandaki Beta HCG hormonunun artış göstermesidir. Aşılama sonrasında hemen Beta HCG hormonu kontrol edilir ve gebelik olup olmadığı tespit edilir. Gebelik varsa Beta HCG hormonu kanda artmaya başlar ve bu kan testleri ile takip edilir.

Beta Değeri Ne Olmalıdır?

Normal şartlarda, kandaki Beta HCG hormonunun değeri 0 ila 10 ml seviyesindedir. Sperm, yumurta hücresine ulaşıp onu dölleyerek gebeliği başlatır. Aşılama sonrasında ise döllenme gerçekleşip gerçekleşmediği yine kan testi kullanılarak tespit edilmektedir. Kanda yükselen hormon, daha sonraki haftalarda idrar testinde de görülmeye başlanır. İki günde bir artan Beta HCG değeri, iki katına kadar yükselebilir. Artma normal seyrinde ilerlemediğinde, gebelikte bir sorun ya da süreç ile ilgili bir problem olduğu anlaşılmaktadır. Gebeliğin sonlarına doğru Beta HCG değerleri yeniden azalmaya başlar. Son aşamada artık olması gereken seviyeye kadar düşer ve sonunda da sabitlenir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ