Ani Kaşıntı ve Vücut Sıcaklığı Artışı

  • 13 Ocak 2017
  • 20.850 kez görüntülendi.
Ani Kaşıntı ve Vücut Sıcaklığı Artışı

Ciltte beliren ani kaşıntı isteği ve bunun akabinde kaşınma eyleminin gerçekleştirilmesi durumunda kızarıklık ve yanma hissi oluşabilir. Kaşıntı çoğunlukla alerjik durumlardan kaynaklı gözlenmektedir. Alerjiden kaynaklı alerjiler genellikle kısa süreli olduğundan, herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmez.

Ani kaşıntı isteği ile birlikte vücut sıcaklığı artışı şikayeti birbiriyle bağlantılı olmayabilir. İki şikayet birbirinden farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Eğer kaşıntının akabinde ciltte sıcaklık artışı oluyorsa, bu durum çoğunlukla kaşıntının sonucu olarak değerlendirilir.

Ciltte Kaşıntı Neden Olur?

Kaşıntı ile birlikte kızarıklık varsa; kızarıklığın şekli ve beraberinde döküntü olup olmadığı gibi detaylar şikayetin altında yatan nedenin belirlenmesinde oldukça büyük önem taşımaktadır.

Alerjik Reaksiyonlar

Vücudun bazı yabancı maddelere karşılık olarak verdiği cevap, tepki alerjik reaksiyon olarak tanımlanır. Alerjiyi tetikleyen unsurlar; kullanılan kozmetik ürünler, tüketilen gıdalar, tercih edilen kıyafetlerin kumaş tipi, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, polen, toz gibi pek çok etken olabilir. Alerjik durumların en bilindik belirtileri; ciltte kaşıntı, kızarıklık, burun akıntısı semptomlarıdır. Kaşıntının nedeni alerjiden kaynaklıysa, etken maddenin vücuttan uzaklaştırılmasından sonra kendiliğinden geçer.

Kuru Cilt

Cldin kuru olması kaşıntı hissini ve akabinde kızarıklığı tetikleyici unsurların başında gelmektedir. Özellikle sıcak yaz günlerinde, uzun süre sıcağa ve kuru havaya maruz kalmanın sonucu olarak sık görülür. Nemlendirici krem veya merhemler kullanılıp, cildin nemli kalması sağlanarak cildin nemli kalması mümkün kılınabilir.

Mantar Enfeksiyonları

Nemli ve karanlık bölgeleri tercih eden mantarlar; saç derisinde, ayakta ve el parmaklarında gözlenebilmektedir. Çoğunlukla ayakta görülen mantar enfeksiyonu kendini kızarıklık, kaşıntı ve deride pullanma ile gösterir. Olası mantar enfeksiyonunu önlemek adına hijyen kuralları konusunda dikkatli olmakta yarar vardır.

Böcek Sokması

Kaşıntı ve kızarıklığın bir diğer nedeni, böcek sokmasıdır. Özellikle yaz aylarında sivrisinek, böcek, arı sokması vakaları çokça görülür. Böcek sokması akabinde ciltte kırmızı şişlik ve kaşıntı hissi oluşabilir. Eğer basit bir sivrisinek ısırığı ise kısa zamanda kendiliğinden geçeceğinden, endişeye gerek yoktur. Fakat arı sokması gibi daha ciddi bir durum varsa, sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir.

Cilt Hastalıkları

Kaşıntı ve buna bağlı yanma hissinin altında cilt hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunları yatıyor olabilir. Şikayetler sedef hastalığının göstergesi olabilir. Fakat tek başına kaşıntının direkt olarak sedefle ilgili olduğu söylenemez. Sedef hastalığının semptomları şunlardır;

  • Ciltte kırmızılıklar,
  • Ciltte kaşıntı ve yanma hissi,
  • Deride kuruma, çatlama ve kanama sorunlarının gözlenmesi
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ