Ateşin Sebebi Psikolojik Olabilir mi?

  • 27 Ocak 2017
  • 8.824 kez görüntülendi.
Ateşin Sebebi Psikolojik Olabilir mi?

Vücudun ısısının normal değerlerin üzerinde olması, ateş olarak ifade edilir. Vücut ısısı ölçümü ağızdan, koltuk altından veya makat bölgesinden yapılabilmektedir. Isının 37-38 dereceden fazla olması ateş olarak tanımlanır. Ateş; tek başına herhangi bir rahatsızlık olmasa da, pek çok hastalığın bulgusu olarak baş gösterebilir.

İzlenen vücut ısısı, değer aralığına göre hafif, orta ve yüksek ateş gruplanabilmektedir.

  • Hafif ateş: 38 ila 39 derece arasında ölçülen vücut ısısı, hafif ateş olduğunu gösterir.
  • Orta ateş: Ölçülen değer 39 ila 40 derece arasında değişiyorsa, hafif ateşten daha fazla yani orta ateşli kabul edilir.
  • Yüksek ateş: 40-42 derece ölçülen vücut ısısı yüksek ateşin olduğunun göstergesidir.

Çocuklarda Ateş Neden Olur?

Ateş gözlenmesi çoğu zaman enfeksiyonun sonucudur. Grip, nezle, soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu rahatsızlıklarının akabinde görülebilir. Ancak tek başına direkt bir rahatsızlıkla ilişkilendirilemez. Beraberinde görülen diğer semptomların uzman doktor tarafından detaylı incelenmesi gerekmektedir.

Çocuklarda yüksek ateş, ciddi komplikasyonlara yol açabileceğinden kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Ebeveynler kimi zaman çocuktaki ateşin psikolojik olup olmayacağını merak ederler. Fakat çoğu zaman ateş çeşitli rahatsızlıklarla ilintili olduğundan en doğrusu, kesin tetkik ve tedavi için sağlık kuruluşuna gitmektir.

Soğuk Algınlığı

Halk arasında en fazla görülen rahatsızlıklardan biri olan soğuk algınlığı, kişide ateşe sebebiyet verebilir. Üst solunum yollarını etkileyen bu hastalık, çok kolay kişiden kişiye geçebildiğinden yaygın görülür. Ateş dışında; boğaz ağrısı, öksürük, boğaz kuruluğu, burun tıkanıklığı, iştahsızlık, baş ağrısı, yorgunluk şikayetleri de rahatsızlığın belirtileri arasındadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Mesane, böbrek, idrar kanalları yapıları idrar yolunu oluşturmaktadır. Bunlardan herhangi birinde oluşabilecek bakteri artışı, idrar yolu enfeksiyonuna sebebiyet verebilir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da görülebilir. Çocuklarda çoğunlukla böbrek taşlarından ötürü idrar yolu enfeksiyonuna rastlanmaktadır. Ateş tek başına rahatsızlığın direkt bulgusu olarak kabul edilemez. Diğer belirtileri şunlardır;

  • Gün içinde sürekli idrara çıkma,
  • İdrarın bulanık ve ağır kokulu olması,
  • Devamlı idrara çıkma isteği,
  • Mide bulantısı ve kusma görülebilir

Orta Kulak İltihabı

Ses iletimi konusunda önemli işleve sahip orta kulakta, bakteri birikiminden ötürü iltihaplanma gözlenebilir. Çocuklarda sık rastlanır. Orta kulakla bağlantılı olan östaki borusunun kapanması akabinde görülür. Kulakta dolgunluk, işitme kaybı, yüksek ateş, bulantı ve kusma şikayetleri orta kulak iltihabının göstergesi olabilir.

Diğer Nedenler

  • Zatürre(bakteriyel enfeksiyonlar),
  • Grip, nezle,
  • Bağırsak enfeksiyonu

Ateş, viral veya bakteriyel enfeksiyonun sonucu olarak gözlenebilir. Altında ciddi sağlık sorunları yatıyor olabileceğinden, kesinlikle önemsenmeli ve sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ