Bağırsak Uzaması
Bağırsak uzaması gözle görülebilen bir durum olmadığı ve belirtileri başka rahatsızlıkların belirtileriyle karışabildiği için farkına varılması zor bir problemdir. Bağırsak uzaması rahatsızlığında söz konusu kalın bağırsaktır ve uzamayla birlikte bağırsağın kalınlaşmasını kapsar. Bağırsak uzunluğu rahatsızlığı doğuştan gelen ve sonradan edinilen olmak üzere iki çeşittir.
1-)Doğuştan Gelen Uzun Kalın Bağırsak (Hirschsprung hastalığı) Nedir?
Adından da anlaşılacağı gibi doğumdan var olan bir hastalıktır. Kabaca dışkının yapılamaması sonucu kalın bağırsakların iyice dolmasıyla kalınlaşması ve uzamasıdır. Eğer anüs gerekenden fazla darsa veya anüsten dışkının atılmasını engelleyecek başka bir problem varsa dışkı bağırsaklarda birikir. Bu durum bağırsakların genişlemesine ve uzamasına neden olur. Bununla birlikte bir başka sebep ise kalın bağırsaktaki sinirsel problemlerdir. Düzgün sinirsel uyarı alamayan bağırsak bölgesinin daralması sonucu bu bölgenin gerisinde birikme olacak ve durum yine bağırsağın genişleyip uzamasına neden olacaktır. Erkeklerde görülme olasılığı kadınlarda görülme olasılığından 4 kat fazladır.
Doğuştan Gelen Uzun Kalın Bağırsak Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi Nedir?
Bu hastalığın belirtileri genellikle doğumla birlikte ortaya çıkar. Karında şişlik, kabızlık ve kusma bu hastalığın belirtileri arasındadır. Yeni doğan bebeğin ilk dışkısına mekonyum denir. Mekonyumun görülmemesi de bu hastalığın belirtileri arasındadır. Hastalığın tanısının kesin bir şekilde konulabilmesi için tam rektal biyopsi yapılır.
Tedavisinde ameliyatla bağırsaklar açılır ve dışkının takılan bir torbada birikmesi sağlanır. Dışkı bağırsakta birikmeyeceği için genişlemeye ve uzamaya neden olmayacaktır. 18-20. aylarda torba çıkarılır ve bağırsaklar tekrar birbirine bağlanır.
2-) Sonradan Edinilen Uzun Kalın Bağırsak (Doliko kolon) Nedir?
Sonradan oluşan bağırsak uzamalarıdır. Genellikle dışkılamayı uzun süre geciktirmeyi alışkanlık edinmiş kişilerde görülür. Dışkının uzun süre tutulması sonucu bağırsak genişlemesine ve bağırsak hareketleri azalacağı için bağırsak uzamasına neden olacaktır. Tuvalete gitme hissine yol açan merkezde veya sinirlerindeki meydana gelen bozukluklar bu hastalığa neden olabilmektedir. Psikolojik nedenleri de olabilir.
Kabızlık, şişkinlik hastalığın belirtileri arasındadır. Yine kısa süreli fakat şiddetli karın ağrıları uzamış bağırsak hastalığının belirtileri arasındadır.
Hastalığın tedavisinde genellikle ilaçlar kullanılır. Yumuşatıcı ve boşaltıcı ilaçlar dışkılamayı kolaylaştırırken ağrı kesiciler de karın ağrıları için kullanılır. Beslenme düzeninin sağlanması da tedavinin bir parçasıdır. Çiğ selüloz içeren besinler (çiğ sebze, meyve) diyet listesinden çıkarılmalıdır. Yine diyet listesine kırmızı et eklenmeli ve tüketimi ihmal edilmemelidir. Gereken durumlarda ameliyatla uzamış bağırsak açılarak kesilir ve kısaltılabilir.