Bebeklerde Kendini Germe
Bebeklerde kendini germe, özellikle yeni anneleri telaşlandırmakta ve endişelendirmektedir. Bu germe hareketi esasında refleksif bir durum olup, bebeğin sağlıklı bir refleks geliştirdiğinin de göstergesidir. Normal bir gelişim gösteren bebeklerde, motor hareketler de denetim sağlamaktadır. Bebeğin gelişiminin ilerlemesi esnasında, farklı motor hareketler gündeme gelmekte ve bu da bu konuda bilgisi yetersiz olan genç anneleri telaşlandırabilmektedir.
Mora Refleksi olarak isimlendirilen ve daha çok bebeklerin yeni doğduğu zamanlarda ortaya çıkan germe hareketinde, genellikle tepkisel bir gelişme söz konusudur. Bebek, yüksek bir ses çıkaran uyarıcı karşısında korkar ve refleks olarak da kendini geriye doğru atar. Aynı şekilde korktuğu her durum için bu tepki, belli bir süre için sabittir. Bu durumla karşı karşıya kalan annenin, bebeğini rahatlatması ve gevşetmesi oldukça önemlidir. Özellikle hassas dokunuşlarla bebeğin sırt, karın, bacak içi gibi bölgeleri ovalandığında bebek sakinleşir ve gerginliği yavaş yavaş ortadan kaybolur. Kendini germe hareketi, bebek üç – altı aylık olduğunda kendiliğinden ortadan kaybolmaktadır.
Moro Refleks Aşamaları
Moro refleksi temel olarak dört aşamadan meydana gelir:
- Bebeğin kolları gövdesinden aynı anda uzaklaşır
- Bebek dirseğinden aşağısını bükmeden, dimdik şekilde uzatarak açar
- Dirseklerde bir bükülme söz konusu olur
- Sakinleşme aşamasına geçilir. Bu aşamada bebek ağlamaya başlar ve kollar olması gereken normal pozisyona geri döner.
Özellikle bebeği korkutan tepkiler ve uyarıcılar bu germe hareketine neden olmaktadır. Etrafa karşı büyük bir merak ve korku içinde olan bebeğin, dünyayı keşfetme aşaması olan ilk üç ayda bu durumun görülmesi son derece normaldir.
Bebeklerin Kendini Germesi Sırasında Anne Ne Yapmalıdır?
Bebeğini yeni kucağına olan anneler için özellikle soğukkanlılık birinci şarttır. Bebek annesinin kucağında kendini gerdiyse, yavaş ovalama hareketleri etkili olacaktır. Bebek beşiğinde ya da sabit bir yerde kendini germekteyse, anne kolları ve bacakları yine yavaşça ovmalı ve bebeğe şefkatle dokunmalıdır.
Bebek, istemediği ya da hoşuna gitmeyen durumlarda kendini gerebilir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi ve gözlemlenmesi gereken bir durum söz konusudur. Eğer bebek, herhangi bir uyaran olmadığı halde sürekli kendini geriyorsa beyinsel bir sorun söz konusu olabilir. Çünkü reflekslerin bir uyaran olmadan harekete geçmesi normal değildir. Elbette bu hususta gerilmenin sıklığı ve süresi de büyük önem taşımaktadır.
Bebek aynı şekilde uyarıcı olmasına rağmen hiçbir şekilde refleks göstermiyor ve kendini germiyor ise, yine bir sorun olduğundan şüphe duymak gerekir. Her iki durumda da anne doğrudan doktor ile iletişim kurmalıdır.