DirseÄŸim ÅžiÅŸti
Dirsek bölgesi kas yapısının, kemik dokunun ve kıkırdak yapının bir arada yer aldığı kompleks bir bileşimden oluşmaktadır. Bu bölgede meydana gelen ağrı, acıma ve şişliğin nedeni incelenirken bu bilgi göz önünde bulundurulmalıdır. Dirseğin şişmesinin nedenleri genellikle akut etkenlerdir. Ancak sık sık meydana gelen ve uzun süreli geçmeyen şişliklerde muhakkak ayrıntılı bir incelenme yapılmalı, uzman hekimin muayene etmesi gerekmektedir.
DirseÄŸin ÅžiÅŸme Nedenleri Nelerdir?
1-)Travma Kaynaklı Sebepler
Diresek bölgesine alınan şiddetli darbeler sonucunda dirsekte çeşitli travmalar meydana gelebilmektedir. Oluşan problemin boyutuna bağlı olarak çeşitli semptomlar oluşabilir. Bu bölgedeki doku zedelenmesine, kemik dokudaki hasara ya da kıkırdak dokudaki ezilmelere bağlı olarak meydana gelen şişlik boyutu değişebilmektedir.
Hasarın boyutuna ve kaynağına bağlı olarak tedavi metodu değişiklik gösterebilmektedir. Hasarın kaynağı göz önünde bulundurularak bölge alçıya alınabilir. Bu durum daha çok kemik dokudaki hasardan kaynaklı yapılır. Meydana gelen hasarın tedavisi sonucunda dirsekte meydana gelen şişlik ve ödem hızla düzelmektedir.
2-)Dirsek Kayması
Dirseğin olması gereken anatomik pozisyondan çıkması sonucu dirsek kayması meydana gelebilmektedir. Dirsek kayması bu bölgeye alınan darbeler sonucunda, ağır kaldırma sonucunda yanlış yapılan spor hareketleri sonucunda meydana gelebilmektedir. Oluşan şişlik kayan dirseğin eski pozisyonuna getirilmesi ve bir süre istirahat halinden sonra kendiliğinden düzelmektedir.
Dirsek kayması hafif boyutlarda olabilir ve kişi tarafından farkedilemeyebilir. Bu durum genelikle dirseğin bir yer ile temas etmesi sonucunda ağrı şeklinde kendini gösterir, meydana gelen şişlik çoğu zaman kişi tarafından farkedilmemektedir. Kişinin uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi ile hızla meydana gelen ağrı ve şişlik ortadan kaybolur.
3-)Romatizmal Hastalıklar
Eklem romatizması ve geçici romatizmal hastalıklarda dirsek bölgesinde hassasiyet ve bu bölgede şişlik sıklıkça gözlenen bir problemdir. Bu bölgedeki eklemlerin inflamasyonu sonucunda dirsek bölgesinde şişlik oluşmaktadır. Kişi dirseğini açma ve kapamada dahi zorlanmaktadır.
Hastalığın ilaçlarını düzenli olarak kullanması alevlenme döneminin hızla geçmesini sağlamaktadır. Bu durum sonucunda dirsekte medyana gelen şişlikler de hızla ortadan kaybolmaktadır.
Bazı olgularda kişi ilacını kullanmasına rağmen şişlik geçmeyebilir. Bu durum kişide ilaca karşı tolerans gelişiminin habercisi olabilmektedir. Böyle bir olguda farklı bir ilaç grubuna geçiş yapılması uzman tarafından gerekli görülebilir.