Dirsek Çıtlaması
Dirsek çıtlamaları, dirsek kemiklerinin birbirine sürtünmesi veya kemiklerin ekleme yapışık olması sonucunda ortaya çıkabilir. Kişilerin günlük hayatlarında karşısına sık çıkan durumlardandır. Bu çıtlama sesi ile birlikte acı hissedilebilir. Hatta bunun ardından şişliklerle de sonuçlanabilir.
Bazı kişiler bilerek ya da sürekli bir olarak dirseklerinde çıtlama duyuyorsa, bu durum uzmanlar tarafından istenmeyen bir durumdur. Çünkü bu süreklilik eklemler ile kıkırdakta hassaslaşma yaratabilir.
Bu nedenle dirsekte meydana gelen ve kişinin hareket kabiliyetini kısıtlayabilecek problemlere yol açabilecek olan bu durumun incelenmesi, gerekli tedavinin uygulanması kişinin sağlığına hızlı bir şekilde kavuşması için önemlidir.
Dirsek Çıtlamasının Nedenleri Nelerdir?
- Sinoviyal Sıvı Kaynaklanan Nedenler: Eklem sıvısı tıbbi kaynaklarda sinoviyal sıvı olarak geçmektedir. Bu sıvı eklemlerin sürtünmesini ve hasarlara karşı korunmasında etkilidir. Eklem sıvılarının yer değiştirmesi sonucunda çıtlama seslerine neden olabilir. Bu durum uzun vadede eklemlerin zarar görmesinde etkili olur.
- Fıtıktan Kaynaklanan Nedenler: Fıtık vücudun çeşitli yerlerinde oluşur. Bazen ise bu fıtık eklemlerde gelişir. Bu fıtıklar çıtlama seslerinin kaynağını oluşturabilir. Bu sorun fıtıkların ameliyat ya da farklı yöntemler ile alınması yoluyla iyileştirilebilir.
- Artritten Kaynaklanan Nedenler: Eklemlerde meydana gelen iltihaplanmalar artrit şeklinde isimlendirilirler. Eklemlerdeki bu iltihaplanmaların deformasyonu ise çıtlama sesine neden olabilir. Bu durum kişinin eklemlerinde hareket konusunda sınırlandırma yaratabilir. Tedavisi çeşitli antibiyotikler veya cerrahi bir müdahale edilerek yayılması önlenmelidir. Böylece hastanın hayat kalitesi düzeltilmelidir.
- Osteoporozdan Kaynaklanan Nedenler: Yaşlılıkla birlikte vücutta bulunan kemiklerde mineral yetersizliğine bağlı olarak gelişen kemik erimesine verilen isimdir. Bu hastalığa sahip hastalarda kemik hareketleri sırasında çıtlama sesleri olabilir. Hatta bu ses ile hasta bazen kemikleri kırılıyormuş zannedebilir.
- Vitamin ve Mineral Eksikliği: Bazen vücutta alınması gereken miktarda kalsiyum ve D vitamininin eksik olduğu durumlarda çıtlama sesi hastayı rahatsız edebilir. Ancak gerekli ilaçları ve gıda takviyeleri kullanarak hasta bu durumdan kurtulabilir.
Dirseklerdeki Çıtlamanın Tedavisi
Dirseklerde çıtlama sorunu olan kişi ilk olarak bir doktora başvurarak bu rahatsızlığın kaynağını öğrenmeli ve duruma göre hareket edilmelidir. Buna karşı hastanın dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bunlar;
- Kişinin dengesiz beslenmesi sonrasında yaşanan bir durum nedeniyle oluştuysa kişi öğünlerini atlamamalı ve besin değeri yüksek gıdalara yönlenmelidir.
- Eğer kişinin hareketsizliğinden kaynaklanan bir çıtlama ise doktor tarafından kişinin egzersiz yapılması tavsiye edilebilir.
- Artrit ve osteoporoz durumunda kullanılacak ilaçların yanında hastaya dirseklerini daha az hareket ettirilmesi tavsiye edilebilir. Böylece hastalığın daha fazla ilerlemesi engellenir. Daha geniş ve detaylı bilgi için uzman hekime başvurulması önerilir.