Dışkının Çok Kötü Kokması

  • 12 Mayıs 2017
  • 18.958 kez görüntülendi.
Dışkının Çok Kötü Kokması

Vücutta sindirim gerçekleştikten sonra ortaya çıkan atıkların dışarı atılması için dışkılama ihtiyacı duyulur. Dışkının büyük bir bölümü sudan oluşmaktadır. Su haricindeyse bağırsaklarımızda yaşayan bakterilerden oluşmaktadır. Normalde kalın ve ince bağırsakta yaşayan bu bakteriler burada gaz üretimine neden olur. Üretilen bu inorganik gazlar, dışkının kötü kokmasına neden olur.

Gün içinde kaç kere dışkılama yapıldığı, dışkının yapısı(rengi, kanlı olup olmaması vs.) ve çok kötü koku yayması; tüketilen besinlerle ya da doğrudan bağırsak rahatsızlıklarıyla ilintili olabilir. Bu yüzden anormal bir durum farkedildiğinde mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.

Dışkının Çok Kötü Kokmasının Nedenleri Nelerdir?

Tüketilen Gıda Ürünleri

Dışkılama aslında bakıldığında vücudumuzda sindirilemeyen atıkların dışarı atılma yoludur. Bu yüzden tükettiğimiz gıdalarla doğrudan alakalıdır. Steril ortamda hazırlanmamış yiyeceklerin ya da son tüketim tarihi geçmiş gıda ürünlerinin tüketilmesi, dışkının çok kötü kokmasına neden olabilir. Steril ortam ve son kullanma tarihi olgularına dikkat edilmemesi yalnızca dışkının kötü kokmasına değil, gıda zehirlenmesine de yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Bağırsak Rahatsızlıkları

Dışkının her zamankinden çok daha kötü kokmasının bir diğer sebebiyse; bağırsak rahatsızlıklarıdır. Bağırsakta veya midede oluşabilecek enfeksiyonlar, bağırsaklardaki bakterilerin sayısının artmasına yol açar. Sayıları artan bakteriler ise daha fazla inorganik gaz üretimini tetikler. Gazın fazla olması ise dışkıda kötü koku şikayetine yol açabilir.

Kullanılan İlaçların Etkisi

Tedavi aşamasında alınan ağır kimyasal içerikli ilaçların kullanımına bağlı olarak da dışkıda kötü koku duyulabilmektedir. Problemle ilgili uzman hekime başvurulduğunda, görülen tedavi ve alınan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi faydalı olacaktır.

İshal

Dışkının sulu yapıda olması olarak bilinen ishal, her yaştan kimsede görülebilmektedir. Dışkının kötü ve fazlaca kokması, ishalin sonucu olarak görülebilir. Gevşek-sulu dışkı, bakteri veya parazitlerden kaynaklıysa ateş, karın ağrısı, kanlı dışkı ishalin bilindik belirtilerindendir. Rahatsızlığın başlıca nedenleri ise şunlardır;

  • Bozuk gıda ürünlerinin tüketilmesi: Bozuk gıdaların yenmesi, bakteri ve parazit gibi zararlı organizmaların vücuda girmesine yol açarak ishale yol açar. Rahatsızlığın neredeyse en sık görülen sebebidir.
  • Psikolojik etkenler,
  • Çeşitli rahatsızlık: Huzursuz bağırsak sendromu, diyabet vs.,
  • Tedavi aşamasında kullanılan bazı ilaçlar

Dışkı normaldekinden daha fazla koku yapıyor ve anormallik olduğu düşünülüyorsa, derhal tıbbi destek için uzman hekime başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ