Kürtajdan Sonra Oluşan Kist
Her ne kadar etik karşılanmasada kürtaj çeşitli durumlarda gebeliği sonlandırmak için kullanılan bir yöntemdir. Bazı durumlarda kürtaj anne sağlığı için kaçınılmaz bir hal alabiliyor. Üterin kanamalarının durdurulması, düşükten sonra rahim içerisinde kalan kalıntıları temizlemek, rahimde ölmüş bebeğin alınması ve benzer birçok durum kürtaj içerisine giriyor. Bunlarla beraber isteğe bağlı kürtaj tamamen yasal. 18 yaşını geçmiş kadınlar evliyse eşinden alınan imzayla birlikte kürtaj olabilmektedirler. Kürtaj işlemi tam teşekküllü hastanelerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından steril şartlarda yapılmalıdır.
Kürtaj kısırlık riskini arttıracağı için mümkün olduğunca az başvurulmalıdır. Yine kürtajdan sonra yumurtalıklarda kist oluşabilir. Bunun sebebi bizzat kürtaj değildir. Başka etkenlerde kist oluşumunda etkilidir.
Polikistik Over Sendromu Nedir?
Yumurtalıklarda çok sayıda kist bulunması hastalığıdır. FSH ve LH hormonları çok fazla üretilir. Bu aşırı üretim ile yumurtalıklarda üreme olmaz ve fazla miktarda testesteron ( erkeklik hormonu) üretilir. Kanda erkeklik hormonu yükselmesine bağlı olarak kıllanma, sivilce ve yağlanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Hormonal denge bozulduğundan adet görme seyrekleşir.
Yukardaki gibi belirtiler varsa doktora başvurmalısınız. Transvaginal ultrasonografide(tetkik yöntemi) tesbih tanesi gibi kişilerle karşılaşılırsa hastalığın teşhisi konmuş olur. Kistlerin içerisindeki yumurtalar vakti geldiğinde atılamaz bu da adet düzensizliğine sebep olur.
Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıldır?
Polikistik over sendromu tek bir ilaçla ilk seferde düzeltilebilecek bir hastalık değildir. Öncelikle tedavide hastanın kilosu önemlidir. Eğer olması gerekenden fazla kiloluysa diyetisyen gözetiminde istenilen kiloya inmesi gerekir. İnsülin direncinin kırmak için ilaç tedavisine başlanır. Bunlardan sonra genellikle adet görülmeye başlanır. Eğer adet görülmeye başlanırsa hamile kalınabilir. Fakat hala adet görülmüyorsa yumurtlamayı uyaran ilaçlar ve iğneler kullanılır. Gebelik oluştuktan sonra bile uzman kontrolleri bırakılmamalı, muhakkak devam edilmelidir.
Kürtajdan Sonra Hamile Kalabilir miyim?
Eğer kürtaj steril olmayan, sağlıksız şartlarda yapılırsa bu önemli sorunlara yol açabilir. Eğer kürtaj başarıyla gerçekleştirildiyse gebe kalma konusunda sorun yaşanmayacaktır. Fakat sık kürtaj olunursa bu durum kısırlık riskini artırır. Bu yüzden istenmeyen gebelikler sağlıklı şekilde engellenmelidir.
Kürtaj sonrası görülen Polikistik Over Sendromu gibi durumlarda gerekli tedaviler uygulandıktan sonra gebe kalmak mümkündür.
Kürtaj sonrası bazen kanamalar olabilir. Beklenen kanama az miktarda olmalı ve 10 günü geçmemelidir. Kanamanın fazla olması ve uzun sürmesi durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kürtajdan sonra beklenen adet süresi 4-6 hafta kadardır. Bu süreyi aşması durumunda doktora başvurulmalıdır.