Meme Ucundaki Beyaz Kabarcık
Meme ucundaki beyaz kabarık ya da zamanda tıkalı meme ucu olarak da adlandırılabilir. Kadınların en çok şikayet ettikleri konuların başında gelen ve çoğu zaman annelerin endişelenmesine ve emzirme süresinin acı içinde geçmesine neden olmaktadır. Bu konuda vereceğimiz bilgilerle anneler bu sürecin en güzel şekilde atlatılmasını sağlayabilir.
Meme Ucundaki Beyaz Kabarcığın Nedenleri Nelerdir?
Meme ucundaki beyaz kabarcığın birçok nedeni vardır.
- Mantar: Meme süt kanalında beyaz renkli mantar dokularının varlığı nedeniyle oluşur. Bu dokular meme sıkıldığında dışarıya doğru bu kabarcık şişer. Bu mantar yalnızca meme ucunda değil, aynı zamanda bebeğin altının nemli kaldığı durumlarda da oluşabilir. Annenin göğüslerinde tahriş, sızı, kızarıklık ile kaşıntılar oluşturur. Anne bebeği emzirmek konusunda acısı nedeniyle sıkıntılar yaşar.
- Meme Kanalındaki Tıkanıklıklar: Sütün kanalda katılaşması nedeniyle bu tıkanıklıklar oluşur ve iplik şeklinde bir dokuya neden olabilir. Bu durum sütün pompa ile sağılması ya da meme sıkılarak tırnak yardımıyla bu dokunun alınmasıyla çözülebilir.
- Pamukçuk: Meme ucunda görülen bir ya da birden fazla beyaz benek söz konusudur. Bu benekler süt kanalını tıkayabilir. Birden fazla benek söz konusuysa akla öncelikle pamukçuk gelir. Pamukçukta ağrı, süt pompası kullanıldıktan sonra artar.
- Diğer Nedenler: Fazla süt üretimi, memeye yapılan baskı ve bebeğin memeyi emerken kavrama ve emme sırasındaki meme kanalının tıkanması sayılabilir.
Meme Ucundaki Beyaz Kabarcıklara Karşı Hangi Önlemler Alınır?
- Meme ucunda beyaz mantar dokunun oluşmaması için göğüs temiz tutulmalıdır.
- Anne ellerini sık sık yıkamalıdır.
- Bebek ellerini emdiğinde anneye de geçebilir. Bu nedenle bebeğin elleri de temiz tutulmalıdır.
- Tek kullanımlık meme pedleri tekrar kullanılmamalı ve kullanıldıktan hemen sonra atılmalıdır.
Meme Ucunda Beyaz Kabarcık Tedavisi Nasıldır?
Meme Ucunda Beyaz Kabarcık tedavisi genelde şu şekilde ilerler.
- Emzirmeden önce meme ucu tuzu suya batırılır. Daha sonra nemli sıcak kompres uygulaması ya da zeytinyağına batırılmış bir kulak çubuğu ile meme ucu silinerek deri süt kanalından temizlenebilir. Bu işlem günde birkaç kez yapılabilir. Ardından pompa ile sütü sağmak gerekir. Eğer doktor tarafından gerekli görülürse ilaç tavsiye edilecektir.
- Rahatlamak için anne emzirme aralarından soğuk tampon yapabilir veya ağrı kesici alabilir. Yine acıyı kesmek için göğüs koruyucu kullanılabilir. Ateş, iltihap, şişme gibi durumlar olursa doktora başvurmak gereklidir.
- Bu aşama birinci aşama yeterli gelmediyse uygulanır. Burada deriyi süt kanalı üzerinde büyümesini engellemek amacıyla temizlemek hedeflenir. Kabarcık nemli bir bez ile ovulur. Kabarcık meme ucunda çıkıntı yaptı ise tırnak ya da el ile çekip çıkarılabilir.
- Kabarcığı açmak için doktor tarafından iğne kullanılabilir. Bu işlem iltihap ihtimali nedeniyle doktor tarafından yapılmalıdır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ