Süt Bezesi
Süt bezesi, doğum sonrasında emziren annelerde sıklıkla meydana gelen bir durumdur. Çoğu zaman kötü huylu bir tümör gibi algılanarak korkulmaktadır. Ancak genellikle geçici olarak meydana gelmektedir ve zararsızdır.
Süt bezesi, yağ bezesi şeklinde gözlenmektedir. Genellikle el ile muayene ile hissedilmektedir. Nadir olarak acı ile birlikte seyredebilmektedir. Süt bezeleri çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilmektedir. Özellikle emziren annelerin yapmış olduğu çeşitli hatalara bağlı olarak süt bezesi oluşum sıklığı artmaktadır.
Süt Bezesi Oluşum Nedenleri Nelerdir?
1-)Yanlış Emzirme Pozisyonları
Emzirme pozisyonları hem bebeğin doğru şekilde anne sütünden yararlanabilmesi için hem de annenin zarar görmemesi, rahat bir şekilde emzirme işlemi yapabilmesi için gereklidir. Yanlış emzirme pozisyonları annenin göğsünde şiddetli ağrı hissetmesine, çeşitli şişlik ve morlukların oluşmasına neden olmaktadır. Uzun vadede yanlış pozisyonda emzirme süt bezelerinin oluşmasına sebep olmaktadır.
Yanlış emzirme pozisyonları aynı zamanda bebeğin şişkinlik ve gaz problemi yaşamasına da sebep olmaktadır. Bu nedenle annelerin çok daha dikkatli bir şekilde emzirme işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
2-)Süt Kanallarının Tıkanması
Süt kanallarının tıkanması ile çeşitli bölgelerde süt bezeleri oluşabilmektedir. Oluşan bu bezeler süt akışını engellediği için genellikle ağrı ile seyretmektedir. Oluşan süt bezeleri gittikçe artabilir.
Süt kanalarının tıkanması özellikle emziren annelerin bebeklerini sütten kesme evrelerinde meydana gelmektedir. Sütün fazla miktarda olması ve kullanılmaması bu bölgedeki kanallarının genişleyememesine bağlı olarak tıkanıklıklara neden olabilmektedir.
Süt kanallarının tıkanması çeşitli fizyolojik ya da patolojik hastalıklardan kaynaklı da meydana gelebilmektedir. Bu durum kullanılan ilaçlar ile tetiklenebilir. Bu sebeple emziren annelerin ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli olması gerekmektedir.
3-)Geçici Oluşumlar
Emziren annelerde süt bezeleri geçici olarak belirli dönemlerde meydana gelebilir. Bu oluşumların nedenleri genellikle araştırılmaz. Çünkü oluşan süt bezeleri kendiliğinden kısa süre içerisinde geçmektedir.
Oluşan ancak kısa süre içerisinde geçmeyen süt bezelerinde muhakkak uzman bir hekime gidilerek gerekli tetkikler yapılmalıdır. Gerekli tetkikler sonucunda bezenin yok edilmesi için yol belirlenmelidir.
NOT: Göğüs bölümünde oluşan ve iyi huylu olmayan tümörler çoğu zaman yağ bezesi ya da süt bezesi olarak algılanarak önemsenmez. Ancak bu tarz tümörlerin son derece agresif olduğu ve hızla yayılarak vücuda zarar verdiği unutulmamalı ve bu tarz oluşumlarda muhakkak gerekli tetkikler yaptırılmalıdır.