Çocuğun Doğum Kontrol Hapı Yutması
Çocuklar birçok ilacı rengi ve şeklinden dolayı ilaç gibi zannedebilir, zarar vereceğini düşünemeyebilir. Ancak çocuklar bu tarz yanlışlıkla ilaç içmeden dolayı ciddi zarar görebilir hatta ölümler meydana gelebilir. Bu nedenle ilaçlar muhakkak çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. Anne ve babalar bu tarz konularda ekstra dikkat etmelidir.
Çocuk doğum kontrol hapı yuttu ise öncelikli olarak yapılacak her adımın çocuğun yaşamını etkileyebileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple yapılacak her adımda dikkat edilmelidir.
Çocuk Doğum Kontrol Hapı Yuttuğunda Neler Yapılmalıdır?
1-)Çocuk Kusturulmamalı
Zehirlenmelerde anne ve babaların aklına gelen ilk adım kusturmadır. Ancak birçok zehirlenmede kusturma işlemi yarardan çok zarar getirmektedir. Çocukların doğum kontrol hapı içtiğini gördüğünüz ya da farkettiğiniz an hiç zaman kaybetmeden çocuğunuzu sağlık kurumuna götürünüz asla kusturma işlemi için ekstra bir madde içirmeyin.
2-)Mide Yıkanması
Sağlık kurumuna gidildiği an yapılması gereken ilk adım zehirlenmenin etkilerinin vücutta başlamasını önlemek için midenin yıkanmasıdır. Bu işlem profesyonel bir şekilde uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Sağlık kurumunda yapılmalıdır. İlacın alınması üzerinden geçilen süre muhakkak doktora söylenmelidir. Kesin bilinmeyen zehirlenmelerde tahmini bir süre söylenmektedir.
Mide yıkanması ilacın hızla vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan bir yöntemdir. Uzman hekimin görüşü üzerine uygulanabilmektedir.
3-)Alınan Miktar Hesaplanmalı
Zehirlenmelerde en nemli olan hususlardan bir tanesi de miktardır. Doz, ölümcül olmayan miktarlarda dahi kişinin zehirlenmesine sebep olabilmektedir. Bu yüzden doğum kontrol hapını yutan çocuğun kaç adet ilaç içtiği derhal bakılmalı ve hesaplanmalıdır. Bu durum sağlık kuruluşuna gidildiğinde derhal uzman hekime söylenmelidir. Bu durum zehirlenmenin boyutu hakkında doktorun bilgi sahibi olmasını sağlar. Ayrıca antidot olarak kulanılacak ilacın miktarının hesaplanması için de bu gerekli bir durumdur.
Miktarın az olması zehirlenme olmayacağını düşündürmemelidir. Çocuğun yaşına ve vücut kilosuna bağlı olarak ilacın az miktarda olması dahi zehirlenmeye neden olabilir. Bu yüzden muhakkak zehirlenme belirtileri olmasa dahi uzman hekime götürülmelidir. Zehirlenme belirtileri akut seyredebileceği gibi geç dönemde de ortaya çıkabilmektedir.
4-)Gözetim Altında Tutulmalı
Zehirlenme belirtileri geçene kadar muhakkak sağlık kurumunda kişi tutulmalı, hayati fonksiyonları incelenmelidir. Alınan ilacın miktarına, alınmış olma süresine, çocuğun yaşı ve kilosuna bağlı olarak gözetim altında tutulma süresi değişiklik gösterebilmektedir. Vücudun bozulan dengesi kendini hızla toplasın diye serum fizyolojik verilmelidir.