Göze Kaçan Sinek Larvaları
Göze yabancı herhangi bir şey kaçtığında kişiyi çok rahatsız eder. İnsan gözü en hassas noktalardandır. Minik bir toz bile girdiğinde inanılmaz rahatsız oluruz. Göze yabancı bir cisim girdiğinde gözde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, yanma, bulanık görme ve bazen de şişme olur. Göze bazen de minik sinekler girebilir ki bunlara halk dilinde kör sinek denir. Gözümüze bu sineklerden veya yabancı cisim girdiğinde gözümüzü hemen kapatarak bol su ile yıkamalıyız. Kesinlikle ovuşturmamalıyız. Su ile yabancı cisim veya sinek çıkacaktır. Tabi ki daha detaylı çıkarma yöntemleri de vardır. Aşağıda yazanları okuyarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Bazı kişiler göze sinek kaçtığında içeri kadar girebileceği düşünür ki bu olası bir durum değildir. Göz yaşı ve kirpiklerin sineği dışarı atacaktır. Bu nedenle gözünüze kaçan sineğin göz içine geçerek orada üremesi ve çoğalması olası değildir.
Göze Kaçan Sinek Nasıl Çıkarılır?
Göze kaçan sinek, toz veya cisimler için kesinlikle sivri ve sert malzemeler kullanılmamalıdır. Sivri ve sert malzemeler göze zarar verir ve körlüğe bile neden olabilir.
Islak bir pamuk veya çok ince ıslak bir bez parçası çıkarmakta işe yarar. Fakat kuru pamuk veya kuru bezle yapılmaz. Çünkü ıslatmadaki amaç sineğin beze veya pamuğa yapışmasını sağlamaktır. Yukarıda da söylediğimiz gibi direkt suyla yıkama da sineği, tozu veya yabancı cismi çıkaracaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta steril bir bez olmasıdır. Bez veya pamuk steril olmazsa göz mikrop kapabilir ve daha ciddi problemlere yol açabilir. Fakat bu işlemleri yapmanıza rağmen gözünüzdeki kaşıntı, bulanık görme, kızarıklık, sulanma veya yanma geçmediyse alınması zor bir yerde kalmış olabilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Gözden çıkarmak için göz çok fazla ovalanmamalıdır. Çünkü göz hasar görebilir.
Başka bir yöntem olarak da sineğin alt kapağa mı üst kapağa mı geçtiğine bakılır ve bir aşağı bir yukarı göz kırpılır. Cismin kaçtığı göz kapağı kirpiklerden hafifçe tutularak diğer göz kapağı üzerine yerleştirilir. Böylece kaçan sinek gözün dışına yapışacaktır. Ayrıca sinek kaçan göz kapağı hafifçe dışarı çevrilir ve temiz, steril bir bez parçası ile sinek alınabilir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi tüm bu yöntemlere rağmen sineği, tozu veya cismi çıkaramıyorsanız veya sinek gözün kornea kısmında ise derhal bir doktora başvurmalısınız. En güvenli ve en temiz yöntem doktora giderek doktora aldırmaktır. Kendi kendinize göze zarar verebilirsiniz.