Göğüs Sancısı
Göğüste hissedilen ani meydana gelen sancılar vücutta bir şeylerin ters gittiğine işaret edebilmektedir. Bu durum her zaman bir hastalık sebebi olmasa da sağlığınız açısından bir doktor görüşüne başvurmak gerekir. Göğüs bölgesi sancı beraberinde bir çok hastalığı getirebilir. Çeşitli belirtilerle meydana gelen göğüs sancılarının ne manaya geldiğini anlamanız mümkündür.
Göğüs Sancısının Belirtileri Nelerdir?
Göğüs ağrıları onu tetikleyen rahatsızlığa göre farklı belirtiler göstermektedir. Göğüs sancısı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Nefes darlığı,
- Balgam artışı,
- Öksürük,
- Göğüs bölgesinde şiddetli baskı,
- Kanser ve benzeri rahatsızlıklarda sızlama,
- Aşırı terleme,
- Bayılma,
- Halsizlik,
- Terleme,
- El ve kollarda uyuşma, karıncalanma hissi
Bazı göğüs sancılarında ağrı kollara ve omuzlara yayılabilir. Hastalığa göre daha farklı belirtiler de meydana gelebilir. Bu belirtiler ciddiye alınmalı ve doktora gidilmelidir.
Göğüs Bölgesindeki Sancının Nedenleri Nelerdir?
Göğüs bölgesinde sancı ve ağrı kalp rahatsızlıklarının en bilinen nedenidir. Kalp krizi, aort damarında yırtılma gibi nedenlerle göğüs ağrısı yaşanabilir. Bu ağrının ne kadar sürdüğünü ve ne aralıklarla tekrar ettiğini hekiminize bildirmelisiniz. Kalp zarı rahatsızlıklarında ise göğüs ağrısı süreklidir.
Ateş ve çarpıntı gibi durumların beraberinde ağrı meydana gelir. Bazı durumlarda ise göğüs ağrısı belirtisi görülmeyebilir.
Göğüs ağrısının sebebi yalnızca kalp rahatsızlıkları değildir. Romatizmal rahatsızlıklar başta olmak üzere bir çok sebep sayılabilir.
- Göğüse sert bir darbe alınması sonucu kaslarda zedelenme meydana gelmesi,
- Diyafram iltihaplanması,
- Batında meydana gelen gaz,
- Akciğer kanseri,
- Zatürre,
- Bronşit,
- Hipertansiyon,
- Anksiyete,
- Depresyon,
- Anemi,
- Dokularda oksijen azalımı,
- Yemek borusu spazmı,
- Mide ve bağırsak rahatsızlıkları
Yukarıda bahsedilen rahatsızlıklar ve daha sayılmayan bir çok hastalık göğüste ağrıya, sancıya sebebiyet vermektedir. Bu ağrıların hangi nedenle meydana geldiği önemsenmeden doktora gidilmelidir.
Göğüs Sancısında Halsizlik
Halsizliğin göğüs sancılarıyla ilişkilendirilebilmesi için durum test edilerek bir tanı konulmalıdır. Anemi, depresyon, kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, anksiyete göğüs sancısına bağlı olarak halsizlik yaratabilen hastalıklardandır. Halsizlik aşırı yorgunluk şeklinde de görülebilir ve hasta hiç hareket etmek istemez.
Göğüs sancısının belirtileri arasında bulunan halsizlik farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Kalp hastalıklarında halsizlikle beraber çabuk yorulma şikayeti görülmektedir. Kas güçsüzlüğünden kaynaklanan bu durum hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlardan da kaynaklanabilmektedir.
Halsizlik bayılma ile de sonuçlanabilir. Beyindeki kan akımının zayıflaması ile bilinç kaybı halinde yere yığılma hali olarak adlandırılan bayılmada kişi kısa süre sonra tekrar kendine gelir. Kalp hastalıklarına bağlı olarak meydana gelen bayılmalar birkaç saniye içerisinde oluşmaktadır. Halsizlik ve bayılma eşliğinde kalp ritim bozuklukları da görülebilir.