Hikaye Uydurma Hastalığı

  • 11 Ağustos 2017
  • 3.364 kez görüntülendi.
Hikaye Uydurma Hastalığı

Hikaye uydurma ya da yalan söyleme hastalığının tıptaki karşılığı mitomanidir ve bu hastalığa sahip kişilere de mitoman denilmektedir.

Mitomanlar, söyledikleri yalanlara ya da uydurduğu hikayelere kendilerini kaptırıp hayal dünyasında yaşamaya devam etmektedir. Yalan söylediklerinin genellikle farkında olurlar fakat gerçek ile hayali ayırt etmekte zorlandıklarından bu durum onlar için karmaşık bir hal almaktadır. Yalan söylemeye ve hikaye uydurmaya o kadar alışmışlardır ki söyledikleri anlaşılsa bile bundan suçluluk duymazlar ya da yalanı düzeltmeye çalışmazlar, pişman olmazlar.

Mitomanların Özellikleri Nelerdir?

Mitomanlar günlük yaşantıları içinde gerçek olmayan hikayeler söyleyip karşısındaki insanları yönlendirmeye çalışmaktadırlar. Bu çabaların altında aslında ilgi ve sevgi arayışı yatmaktadır. Mitomanlar dikkat çekmek, toplumda odak noktası halinde olmak istemektedirler. Bu kişiler hastalığa genellikle çocukluk ya da ergenlik döneminde yakalanabileceği gibi ilerleyen yaşlarda da görülebilmektedir.

Her yalan söyleyen veya hikaye uyduran insanın mitomani hastası olduğu anlamına gelmemektedir. Bir insanın mitomani hastalığına yakalanmış olması için hayatını gerçek olmayan hikayeler üzerine kurmuş olması, olayları çarpıtması, saplantılı ve sürekli yalan söyleyip, söylediklerinin tutarlılık göstermemesi, çok basit durumlarda bile hikaye uydurmada istekli olmaları gerekmektedir. Bu kişiler söylemlerinde karşısındaki insanları kandırmak niyetinde değillerdir.  Yalanı söylemek için ısrarcı olmak, yalan söylemek için büyük bir istek duymak mitomanlık için yeterlidir. Kişi yalan söylemekten büyük bir haz duyabilmektedir.

Mitomaninin Nedenleri Nelerdir?

Mitomaniye neden olan etmenler şunlardır;

  • Kişilik bozuklukları,
  • Narsist kişilik,
  • Histerik kişilik,
  • Asosyal kişilik,
  • Çocukluk döneminde istismara maruz kalmış olmak

Bu sebeplerden ötürü en büyük görev bu hastalığa sahip kişilerin ailelerine düşmektedir. Onları dışlamak ve aşağılamak yerine tedavi olmalarında yardımcı olmak gerekmektedir.

Mitomani Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Mitomani, psikolojik bir hastalık olduğu için tedavisi de mümkündür. Ancak öncelikle hastanın hastalığını kabul etmesi ve tedavi olmak istemesi gerekmektedir. Eğer kişi hastalığı kabul etmez ve tedavi olmak istemez ise çevresindekilerinin onu kırmadan, yumuşak bir dille ikna etmesi gerekmektedir. Sonrasında hasta ve psikiyatrist arasında güven çok önemlidir. Hastanın kendisini rahat ifade edebilmesi, neden kendisini yalan söyleme ya da hikaye uydurma zorunda hissettiğini hekimiyle konuşabilmektedir ve tedavi sürecine girilmektedir.

Mitomani davranış bozukluğu olarak görüldüğü için tedavisinde psikoterapi ve eğer psikiyatrist gerekli görürse ilaç kullanılabilmektedir. Özellikle psikoterapi hastalığın tedavi olmasında önemli bir rol oynamaktadır. Psikodrama da tedavi yöntemlerinden biridir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ