Hamilelikte Boğaz Ağrısı ve Üşütme

  • 01 Aralık 2017
  • 3.695 kez görüntülendi.
Hamilelikte Boğaz Ağrısı ve Üşütme

Bebeğin anne karnında geçirdiği dönem, tüm yaşantısı açısından çok önemli olduğu için anne adayının bu süreçte kendisine daha iyi bakması gerekir. Hamilelikte boğaz ağrısı sıklıkla soğuk algınlığı veya gripten kaynaklı olarak hissedilir. Soğuk algınlığı yani üşütme ve grip birbirine belirtileri açısından çok benzese de nedenleri ve sonuçları farklılık gösterir. İkisi de virüsler tarafından oluşur ve üst solunum yollarını etkiler.

Hamilelikte Üşütme Belirtileri Nelerdir?

Üşütme genellikle burnu etkileyen bir hastalık olmakla beraber bu hastalığa etken olan mikroplar rhinovirüs adı verilen grupta bulunur. Belirtiler, virüs bulaştıktan 2-3 gün sonra ortaya çıkmaya başlar. En sık rastlanan tepkiler; burun akıntısı, gözlerde ve burunda hissedilen yanma, boğazda ağrı ve hassasiyet, hapşırma ve çok sık olmamakla beraber ateş olarak görülür. Yani hamilelikte görülen boğaz ağrısı, başka bir hastalığın belirtisi olarak hissedilir. Virüs tipine göre öksürük, geniz akıntısı, iştahsızlık ve halsizlik gibi şikayetler de olabilir. Belirtileri genellikle 7 ila 10 gün arasında geçmektedir.

Hamilelikte Boğaz Ağrısı ve Üşütmeden Korunma Yöntemleri

Üşütme ve üşütmeye bağlı boğaz ağrısı virüslerden kaynaklanır. Bu yüzden semptomlar algılandığında antibiyotik işlevsiz kalmaktadır. İkincil bir bakteriyel enfeksiyon oluşmadığı sürece antibiyotik kullanılmasına gerek olmaz.

  • Üşütme yani soğuk algınlığı evresinde tedaviden öte hasta olmamak daha büyük önem taşır. Bulaşıcı yönünün de düşünülmesi gerekir ve hastalık döneminde özellikle anne adaylarının kalabalık ve kapalı alanda uzun süre kalmaması gerekir. Ellerin sık sık yıkanmasına ve bol sıvı alımına dikkat etmek gerekir.
  • Uyku zamanı hamilelerin yatarken başını yukarıda tutması ve iki yastık kullanarak yatmak geniz akıntısının verdiği rahatsızlığı en aza indirgeyebilir. Gebenin bulunduğu ortamın sıcak olması ve belirli aralıklarla havalandırılması gerekir.
  • Bebek doğduğu zamanda gerekli olacak buhar makinası hamilelik döneminden itibaren havanın kurumasını önlemek amacıyla kullanılmaya başlanabilir.
  • Hem anne karnındaki bebeğin yeterli gelişimi gösterebilmesi hem de gebenin enerji kaybetmemesi için beslenmeye dikkat edilmesi gerekir.
  • Boğazın uğradığı tahrişi azaltmak ve hastalığın tekrarlamaması için, sıcak ıhlamur çayı veya başka bir bitki çayı içiliyorsa içine limon dilimi ve bal konulması önerilir. İyileştikten sonra normal hayat rutinine dönmemek ve istirahate birkaç gün daha devam edilmesi gerekir.

Soğuk algınlığı evresinde zatürre gerçekleşmediği sürece bebek süreçten etkilenmez. Fakat yine de süreci bir an önce atlatmak için  anne adayının kendisine dikkat etmesi gerekmektedir. Hastalığın uzaması durumunda muhakkak uzman bir doktora başvurulmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ