Çocukta Sürekli Yorgunluk
Çocukta sürekli yorgunluk görülmesi halinde ebeveynlerin dikkatli olması ve uzman bir doktora danışması gerekmektedir. Dönemsel yorgunluklar yetişkinlerde olabileceği gibi çocuklarda da görülebilen bir durumdur. Bu tarz yorgunluk belirtileri genellikle önemsizdir ve geçicidir. Çocuklarda görülen yorgunlukların sürekli hale gelmesi ise ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin önlem alarak uzman bir doktora danışması ve çocuğunu gerekli olan tüm test ve tetkiklerden geçirmesi gerekmektedir.
Çocukta Sürekli Yorgunluğun Nedenleri Nelerdir?
Çocuklarda görülen yorgunluğun birçok farklı sebebi olabileceği unutulmamalıdır. En sık görülen nedenler arasında aşağıdaki maddeler yer almaktadır:
1-)Akut Enfeksiyonları
Halk arasında akut enfeksiyonu olarak bilinen mikrobik hastalık boğaz ve üst solunum yolunda görülen bir enfeksiyon çeşitidir. Akut enfeksiyonlar arasında bunların yanı sıra zatürre, alt solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihaplanması gibi rahatsızlıklar da yer almaktadır. Bademcik enfeksiyonları ve geniz eti büyümeleri de çocuklarda uyku apnesinin büyümesine yol açacağı için yorgunluğa neden olabilmektedir.
Çocuklarda görülebilecek yorgunluğun nedeninin bu hastalıklardan birisi olup olmadığının anlaşılması için çocukların doktor kontrolünde muayene olması ve testler yaptırması gerekmektedir.
2-)Enfeksiyoz Mononükleozis
Halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen Enfeksiyoz Mononükleozis virüs tükürükleri ile bulaşan bir hastalık türüdür. Yüksek ateş ile görülmekte olan hastalık bulaşıcı bir viral hastalık türüdür. Çocuklarda da sıklıkla görülen bu hastalık çocukların sürekli olarak yorgun olmasına neden olabilmektedir. Hastalığın diğer belirtileri arasında yüksek ateş, kilo kaybı, lenf bezlerinde şişme gibi belirtleri yer almaktadır. Hastalığın ilerlememesi için bir an önce tedaviye başlanması etkili olacaktır.
3-)Tiroid Bezi Sorunları
Tiroid bezinin az çalışması durumunda kişilerde yorgunluk belirtileri ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda da sıklıkla karşımıza çıkan bu hormonal hastalık tıp dünyasında hipotiroidi olarak adlandırılmaktadır.
4-)Tüberküloz
Tüberküloz vb. sağlık sorunları çocukların çabuk yorulmasında önemli bir etkendir. Şeker hastalığı, çeşitli kalp hastalıkları ve karaciğer sorunları da çocuklarda sürekli yorgunluk görülmesinin önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Çocuklarda bu belirtilen görülmesi halinde hiç zaman kaybetmeden doktora gidilmesi ve tedavi sürecinin başlatılması hayati derecede önemlidir.
Çocukları Yorgunluktan Korumak İçin Neler Yapılmalı?
- Çocukları yorgunluktan korumak için beslenme düzenlerine çok dikkat edilmelidir. Özellikle çocuklara düzenli bir kahvaltı alışkanlığı kazanılması önemlidir.
- Çocuklarda oluşacak yorgunlukları önlemek için uyku saatlerinin düzenli olmasına da çok dikkat edilmelidir.
- Çocukların televizyon, tablet, cep telefonu vb. teknolojik aletler ile çok fazla vakit geçilmesi önlenmelidir.