Platinin Çıkarılması

  • 09 Aralık 2016
  • 33.246 kez görüntülendi.
Platinin Çıkarılması

Platin, kemik ve iskelet sistemini desteklemek ve hastanın hayatını kolaylaştırmak için kullanılan mekanik malzemelerdir. Halk arasında platin olarak bilinen şey aslında bir alaşımdır. Alaşım olmasının hasta açısından önemli avantajları vardır. Vücut tarafından kabul edilir ve hücreler olumsuz etkilenmez yani zehirlenmez. Hücrelerin canlılığı devam eder. Esneklik açısından vücuda yakındır ve hacim olarak vücutta çok yer kaplamaz.

Platin Neden Takılır?

Platinler en çok kırık ameliyatlarında çivi veya plak vida olarak kullanılır. Dizde, omuzda, kalçada ve kolda protez olarak kullanılmaktadırlar. Bu en önemli kullanım şeklidir. Çoğu insanın hayatını kolaylaştırır.

Takılı olan platinin çıkarılması belli süre kullanımdan sonra oldukça kolay olmaktadır. Hasta da bu duruma alışmış olacaktır ve sıradan bir durum olacaktır. Alışma evresi tabiki kolay değildir. Bu uzun bir süre alabilir. Hasta psikolojisini olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Eğer olumsuz etkilenme oluyorsa, hasta psikolojik destek almalıdır. Platin takma ve çıkarma ameliyatı ortopedi ve travmatoloji uzmanı tarafından yapılır.

Platin Çıkarma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Platin çıkarma ameliyatı açık bir ameliyattır. Doktorun uygun gördüğü zamanda yapılır. Herkese uygulanamaz. Farklı hastalıkları olan kişilerde ve çok yaşlılarda genellikle bu ameliyat yapılmaz. Çünkü belli yaşın üzerinde risk fazladır. Doktor bu duruma karar verir. Ameliyata uygun ise hastayı ameliyata alır. Hastanın kırık bölgesi veya eklem zedelenmesi olan bölgesi çıkarılır. Kırığın büyüklüğü ve şekline göre bazen platin çıkarılmaz ve hasta ömrü boyunca platinle yaşayabilir. Bu duruma yürümesi zorlaşan orta yaşlı bir hastada bacaklardaki ağrıyı ve kireçlenmeyi azaltmak için diz bölgesine platin takılması örnek verilebilir. Bu hastalarda platin çıkarılmaz. Platin çıkarılması zor bir işlem değildir ve çok acı vermez. Platinin ne zaman çıkarılacağına veya çıkarılıp çıkarılmayacağına doktor karar verir.

Platin Çıkarma Ameliyatı Nerelere Yapılır?

  • Koldaki kırıklara ve şekil bozukluklarına takılan platinler çıkartılır.
  • Ayak kırıklarında ve çıkılarında takılan platinler çıkartılır.
  • Diz kapağına takılan platinlerde gerek görülürse çıkarılır.
  • Omuz zedelenmelerinde ve şekil bozukluklarında takılan platinler çıkarılabilir.
  • Kalça kemiği bozukluklarında, kırıklarında  takılan platinler çıkartılır.
  • Omurgaya da platin takılıp çıkarılabilir. Fakat çok risklidir. Düzgün yapılmaması durumunda kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Doktorun yapmak zorunda olması durumunda yapılabilir.

Platin takma veya çıkarma ameliyatını ortopedi ve travmatoloji uzmanı yapar. Doktorunuza danışmadan bu işlemi yapamazsınız. Genellikle cerrahi bir operasyon şarttır. Ayrıca kulaktan dolma bilgiler ile tedavi etmeye çalışmayınız. Mutlaka bir doktora başvurunuz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ