Vertigo Mide Bulantısı Yapar mı?

  • 08 Mart 2018
  • 3.190 kez görüntülendi.
Vertigo Mide Bulantısı Yapar mı?

Vertigo halk dilinde bilinen baş dönmesidir. Latince kökenli bir kelime olup anlamı dönmektir. Kişi oturduğu yerden etrafındaki nesnelerin dairesel hareket etmesi hissinden şikayet eder. Bir nevi dengesizlik halidir. Vücudun denge sistemlerinden yanlış uyarıların gelmesiyle ortaya çıkar. Vücudun ve başın ani hareketleri sonucu iç kulaktaki denge sistemi uyarıları yanlış almaktadır.

Böylece ani baş dönmesine sebep olmaktadır. Genellikle iç kulak kaynaklı hastalıklarda, iç kulak ve orta kulak iltihaplanmasında, endolenf adı verilen iç sıvıdaki artışta yaşanır. Fakat vücutta denge sistemi iç kulak, beyin, omurilik, eklem gibi birçok organın bağlantılı şekilde çalışmasıyla oluşur. Bu yüzden sadece kulak-burun-boğaz branşını ilgilendiren hastalıklarda değil nörolojik, kardiyolojik, göz ve dahiliyeyi ilgilendiren hastalıklarda da karşımıza çıkar. Lakin vertigo bir hastalık değil onun belirtisidir. Vertigo yaşayan kişi sabit duramaz ve baygınlık hisseder. Önem verilmesi gereken bir durumdur. Vertigo her yaş grubunda görülebilir. Ama özellikle 65 yaş ve üstü daha dikkatli olmalıdır.

Vertigo ve Mide Bulantısı

Vertigoya sebep olan hastalıkların cinsine göre başka belirtiler de beraberinde görülebilir.Özellikle tekrarlayıcı baş dönmesi ve baş ağrıları yaşandığında çeşitli şikayetler ortaya çıkar.Bunlar kulak çınlaması, kusma, mide bulantısı, görme bozukluğu gibi rahatsızlıklardır. Vertigonun şiddetinin arttığı durumlarda mide bulantısı ve kusma en sık görülen şikayettir.

Vücutta oluşan dengesizlik kişide sersemlik-sarhoşluk hissine yol açarak mide bulantısını kaçınılmaz yapar. Özellikle meniere hastalığında mide bulantısı ve kusma sıkça yaşanmaktadır. Bu hastalık kulak içi sıvıdaki basıncın artmasıyla baş dönmesi, denge kaybı ve kulakta tıkanıklık yaşanmasıdır. Bu semptomların etkisi olarak mide bulantısı-kusmayı beraberinde getirir. Kulaktaki basıncın azaltılması ise bu şikayetlerin azalmasına neden olacaktır. Az tuzlu yiyecekler tüketilerek hem basınç azalması sağlanırken hem mide bulantısının hafifletilmesi sağlanır.

Vertigoya sebep olan bir diğer hastalık denge sinir tümörleridir. Son yıllarda artan cep telefonu kullanımı sonucu denge sisteminde oluşan tümörlerdir. Bunlar sık sık baş dönmesine ve denge kaybına sebep olurken mide bulantısı da görülür.

Vertigonun Tedavisi

Vertigonun tedavisi sebep olunan hastalığa göre değişmektedir. Ama ciddi bir durum yoksa egzersiz, diyet beslenme ve ilaç kullanımı ile baş dönmesi ve dengesizliği kontrol altında tutulabilir. Ayrıca vertigoyu tetikleyici pozisyon ve faktörlerden kaçınılması gerekir. Stres, alkol, sigara, tuz ve kafein bunun en önemli faktörüdür. Vücuttaki vitamin eksikliği de vertigoyla birlikte mide bulantısına sebep olabilmektedir. İlaçla tedavide ise denge sistemindeki hücreleri baskılayan ilaçlar kullanılır.

Vertigo ciddi bir rahatsızlık olmadan da ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden vertigodan korunma tedbirleri alınabilir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi, tuz tüketiminin azaltılması, bol bol su içilmesi, spor yapılması, ani hareketlerden uzak durulması bunlara örnektir. Lakin günlük baş dönmeleriniz sıklaşmışsa ve yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyorsa, muhakkak bir hekime başvurulmalıdır. Kulak ve nörolojik muayenelerin yanında MR ve tomografi incelemesi yapılabilir. Ciddi bir durumun olup olmadığının anlaşılması vertigo sürecinde en etkili tedavi başlangıcıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ