Göbek Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

  • 04 Ekim 2018
  • 2.694 kez görüntülendi.
Göbek Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Göbek fıtığı için hangi bölüme gidilir özellikle fıtık sorunu olan hastaların merak ettiği sorulardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Göbek fıtığı hareket kısıtlamasına neden olan ve kişinin yaşam kalitesini düşüren sağlık sorunlarından birisidir. Göbek fıtığı teşhisi konan hastaların fıtığın daha fazla ilerlememesi ve şiddetli ağrılara neden olmaması için günlük yaşamında çok dikkatli bir şekilde hareket etmesi gerekmektedir.

Göbek fıtığı şüphesi olan hastaların tedavi ve tanı için genel cerrahi bölümünden randevu alması gerekmektedir.

Göbek Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Göbek fıtığı genellikle göbek deliği çevresinde fındık büyüklüğünde seyreden bir sağlık sorunudur. Bazı hastalarda ise oluşan fıtığın boyutu çok daha büyük olabilir. Göbek fıtığı en çok kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır ve özellikle gebelikte görülme olasılığı daha fazladır. Gebelik sonrası hala devam eden fıtıklarda ise kişi mutlaka doktora gitmeli ve tedaviye başlamalıdır.

Göbek fıtığı sorunu olan hastaların tedavi için hastanelerin genel cerrahi bölümüne başvurması gereklidir. Burada yapılacak tetkikler sonrasında doktor isterse, hastayı ortopedi bölümüne de yönlendirebilir. Bu iki bölüm içinde yapılacak muayene ve tetkikler sonrasında uygun olan tedavi yöntemine hemen başlanmalıdır.

Göbek Fıtığı Neden Olur?

Kadınlarda daha çok görülen bir rahatsızlık olan göbek fıtığı genellikle gebelikte başlar ve hamilelik boyunca devam eder. Hamilelik sonrasında kendi kendine geçen göbek fıtığı göbek deliği çevresinde farklı boyutlarda görülebilir. Doğum sonrası kendi kendine geçmeyen fıtıklarda ise mutlaka tedavi gereklidir.

Göbek bağının oluşma sebepleri arasında şunlar yer alır:

  • Yeni doğan bebeklerde göbek bağının düşmesi ile birlikte düştüğü yerde nedbe dokusu dışarı itilirse, göbek fıtığı oluşmasına neden olabilir.
  • Siroz hastalığı göbek fıtığı oluşmasının sebepleri arasında yer almaktadır.
  • Yetişkin bireylerde aşırı kilo, obezite sorunları fıtığın oluşma nedenlerinden birisidir.
  • Çok fazla doğum yapmış kadınlarda göbek fıtığına daha çok rastlanır.
  • Göbek fıtığının diğer sebepleri arasında kronik öksürük, prostat, fazla kilo ve kilo kaybı, ağır kaldırma, karın bölgesinde oluşan kitle ve kabızlık gibi sebepler de yer alır.
  • Kişinin geçirmiş olduğu ameliyatlar da göbek fıtığına zemin oluşturabilir. Özellikle ameliyat sonrası dinlenmeyen ve ağır işler yapan kişilerde göbek fıtığı görülme ihtimali daha yüksektir.

Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

  • Göbekte dışarı doğru oluşan bir şişlik,
  • Göbek şeklinde meydana gelen bozukluklar,
  • Göbekte baskı ve ağrı hissi,
  • Tuvalete çıkamama, bulantı ve kusma hissi.

Göbek Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Göbek fıtığı tedavisi için öncelikle hastalığın tanısı koyulmalıdır. Yetişkin bireylerde göbek fıtığı oluşması halinde tedavi için tek yol ameliyattır. Göbek fıtığı ameliyatları açık bir şekilde ya da laparoskopik yöntemler ile yapılabilmektedir.

Göbek fıtığı tanısı koyulduğunda tedavi için zaman kaybedilmemelidir. Özellikle kilolu kişilerde çeşitli zorluklara neden olan göbek fıtığı tedavi edilmediği takdirde geçen zamanla birlikte daha çok büyümekte ve zararlı bir hale gelmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ