Adet Olamıyorum

Adet Olamıyorum

Adet döngüsünün düzenli bir şekilde devam ettiğinin en önemli göstergesi, adet kanamalarının olması gereken gün aralığında meydana gelmesidir. Elbette bazı faktörlere bağlı olarak adet rutininde değişiklikler söz konusu olabilir.

Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?

Adet döngüsünde gecikme; uzun süre adet görememe durumu karında şişliğe, ağrıya neden olabildiği gibi ruhsal anlamda da olumsuzluklara yol açabilmektedir. Adetin görülememesi ya da gecikmesi bazı nedenlerden kaynaklanır. Aşağıda genellikle gecikmeye yol açan nedenler sıralanmıştır:

1-)Stres

Hayatımızın genelinde çok fazla etkisi olan stres, adet düzenini de olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Stres ve gerginliğin çok fazla olması sonucunda, cinsiyet hormonu olarak ifade edilebilecek olan GnRH hormonunda azalma meydana gelir. Bu durumda yumurtlama ve adet döngüsü gecikme sürecine girer. Bu durumun ortadan kalkması için kişinin stresten kaçınması gerekmektedir.

2-)Rutindeki Değişiklikler

Alışılmış rutin bir yaşam tarzında yapılan ani değişiklikler sonucunda da adet görememe ya da adette gecikme surumu söz konusu olabilir. Bunun başlıca nedeni biyolojik saatin etkilenmesidir. Buna örnek olarak uyku düzeninin ya da beslenme stilinin değişmesi dahi gösterilebilir.

3-)Geçirilen Rahatsızlıklar

Kısa süreli ya da uzun bir süreçte iyileşen bir hastalık, adet döngüsü üzerinde etki sahibidir. Ancak bu, endişelenmeye gerek olmayan bir durumdur ve genellikle tedavi gerektirmez. Hastalık geçtikten sonra regl düzeni yeniden eski haline döner.

4-)Aşırı Kilo

Kilonun çok fazla olması ya da olması gerekenden çok daha az kilolu olmak, adet döngüsünü olumsuz yönde etkileyebilir. Aşırı kilo, adet döngüsünün ilerlemesine engel teşkil eden bir durumdur. Aynı şekilde çok zayıflık da adet olamama nedenlerinden biridir. “Amenore” olarak isimlendirilen bu durum, kilonun normale dönmesi ile ortadan kaldırılabilmektedir.

5-)İlaç Kullanımı

Herhangi bir sebeple kullanılmaya başlanan ilaçlar vücudun hormon dengesine etki ederek adet sürecini de etkileyebilmektedir. Doğum kontrolü ile ilgili ilaçlarda genellikle bu durum söz konusu olabilmektedir.

6-)Perimenopoz ve Menopoz

Menopoza giriş süreci perimenopoz olarak adlandırılır. Bu dönemde adet düzeninde değişiklikler olabilir. Daha yoğun ya da çok daha az kanama görülmesi normaldir. Orta yaşı geçmiş ve menopoz ile tanışmaya hazırlanan kadınlarda sıklıkla görülen bir durumdur. Bu dönemde kişinin doğurganlık özelliği halen devam etmektedir. Yumurtlamanın ve adet olmanın sonu olan menopoz döneminde artık adet görme durumu ortadan kalkmaktadır.

7-)Gebelik

Gebeliğin başlangıcı ile birlikte dokuz ay boyunca kadınlarda adet görülmez. Ancak bir başka sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığının anlaşılabilmesi için mutlaka gebelik testi yapılmalıdır.

Adet Olamıyorum Ne Yapmalıyım?

Adet olamama nedeninin ilk etapta ortaya çıkarılması gerektiğinden, mutlaka alanında uzman bir doktora gidilmeli ve muayene olunmalıdır. Eğer durum sağlık problemlerinden kaynaklı ise, tedavi sürecine geçilmelidir. Eğer doğal bedensel bir nedense (gebelik, stres, rutin değişimleri vs) bu durumların getirdiği şekilde hareket edilmelidir. Stres ya da kaygı durumları mutlaka ortadan kaldırılmalıdır. Aynı şekilde, adet olmaya yardımcı olan ilaçlar da doktor gözetiminde kullanılabilir. Bu ilaçlar karın şişkinliği ya da ruhsal sorunlar açısından da yararlı olacaktır. Fakat ilaçların kesinlikle uzman hekimler kontrolü ve tavsiyesinde kullanılması gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ