Algılama ve Unutkanlık
Beyin, yaşamsal fonksiyonların yerine getirilmesinde kilit konumundaki organdır. Yetişkin bir bireyin beyninde, yaklaşık on milyar civarında nöron yer alır. Bu nöronların bağlantısı sinaps olarak bilinen bir tür hat sayesinde gerçekleşir.
Beyin faaliyetleri; kalp ritminin düzeninde, kanda olması gereken oksijen miktarının ayarlanmasında ve bireyin nefes alabilmesinde hayati önem taşımaktadır. Bununla birlikte hangi kasın hangi şekilde kullanılacağı, idrarın çıkışı ve dışkılama gibi pek çok yaşamsal faktörün nasıl olması gerektiği büyük oranda beyinsel sistemle ilgilidir.
Beyin Nasıl Çalışır?
Uyku esnasında bile çalışmaya devam eden beyin ve nöronlar, elektriksel işlemler yaparak verilen bilgileri anlamlı bir hale getirir ve kişi için şekillendirici bir rol oynar. Söz gelimi bir görüntü, önce kısa süreli belleğe, ardından uzun süreli belleğe aktarılır ve bu süreçte de bu görüntü, birey açısından anlamlı bir hale getirilir. Bu işlemlerin beyin tarafından gerçekleştirilmesi esnasında, beyinde glikoz ve oksijene ihtiyaç vardır. Ancak bu oksijen ya da glikoz durumu beynin almak istediği kadar değilse, yani oksijen yetersizliği söz konusu ise, beynin doğal sürecinde aksaklıklar ortaya çıkar. Bu nedenle de beynin aldığı bilgiler oldukça hızlı bir şekilde kaybolur. Bu durum kişiler tarafından algı güçlüğü, unutkanlık ya da farkındalık yetersizliği gibi şekillerde isimlendirilir.
Yaşın ilerlemesine bağlı olarak da ortaya çıkan ya da artış gösteren unutkanlık durumunun çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Bazı bireylerde çok daha erken yaşlarda ortaya çıkabilmektedir.
İçeriğin devamında unutkanlığın başlıca nedenlerinden detaylıca bahsedilmektedir.
Unutkanlık Nedenleri Nelerdir?
- Çeşitli sebeplerle bireyin beyin hücrelerinde ortaya çıkan zayıflama, gücünü yitirme ya da fonksiyonlarını yerine getirememe gibi durumlar, genellikle beyin hücrelerinin bir travma sonrası hasar görmesi ile açıklanmaktadır.
- Beyin hücreleri travma gibi ani ve beklenmedik bir darbe sonucu hasar görebileceği gibi zaman içinde, kişinin yaşı ilerledikçe de nedensiz yere ortaya çıkabilen bir durumdur.
- Çocukluk ya da bebeklik dönemlerinde vücut ısısının aşırı şekilde yükselmesi sonucunda havale geçiren bireylerde, ciddi bir beyin hücresi hasarı ortaya çıkabilir. Bu gibi bir durum söz konusu olduğu ilk andan itibaren çocuk tehdit altında olduğu için, mutlaka en yakın zamanda acil tedavi görmelidir.
- Kişide ruhsal bunalımlar sonucunda ortaya çıkan ağır depresyon ya da şizofreni türündeki hastalıklar ile diyabet ve hiper tansiyon kronik rahatsızlıklardır. Bu gibi kronik rahatsızlıklar da beyin hücrelerine zarar vermektedir.
- Bazı bireylerde ortaya çıkan iyi ya da kötü huylu olarak ayrım yapılamayan tümör oluşumları da, bulundukları bölge başta olmak üzere tüm beynin yapısını tamamen bozabilir ve beyin hücreleri çok ciddi bir hasar alabilir. Bu gibi bir durum ölümle sonuçlanabileceğinden kesinlikle dikkat edilmeli ve muhakkak düzenli olarak uzman hekim kontrolüne gidilmelidir.