Ayak Topuğunda Acıma
Vücudumuzdaki birçok ağrının kaynağı travmadır. Vücudunuza aldığımız bir darbe sonucunda o bölgede ağrı ve morarma ve bulguların ortaya çıkması gayet normaldir. Kolumuzu, bacağımızı bir yere çarptığımızda uzuvlarımızı tekrar tekrar kullanırken ortaya çıkan ağrı çekilmez bir hal alabiliyor.
Özellikle ayak ve topukta görülen ağrılar günlük hayatımızı bir hayli etkileyebilmektedir. Yorgunluk, uzun süre ayakta kalmak topuk ağrılarına sebep olabilir ve istirahatle iyileşir. Peki istirahat etmekte geçmeyen topuk ağrılarının sebebi ne olabilir? Bu ağrılarla nasıl başa çıkabiliriz?
Topuk Dikeni Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Halk arasında topuk dikeni olarak bilinen “plantar fasiit” hastalığı, topuğun üzerine basıldığında topukta sanki bir diken varmış gibi batma hissinin oluşmasıdır. Peki topukta diken olmamasına rağmen bu hissi oluşturan ne olabilir? Topuktaki iltihaplar ve ayak kemiklerinin anatomik yapısının bozulması topuk dikeni (plantar fasiit) hastalığının sebebidir.
Uzun süre ayakta kalma, yanlış ayakkabı kullanımı, anatomik duruş (postür) ve yürüme bozuklukları bu hastalığın oluşmasında en önemli etkenlerdir. Özellikle işi gereği sürekli ayakta olan insanlarda, uzun süre topuklu ayakkabı giyen kadınlarda bu hastalığın görülme riski artmaktadır.
Topuk dikeninin belirtileri çok ayırıcı değildir. Normal travmatik bir ağrıyla karıştırılabilir. Bu konuda bazı ayrıntılara dikkat edilmelidir. Yorgunluğa bağlı ağrılar istirahat etmekle geçerken, istirahat ettikten sonra atılan ilk adımda ağrı oluşuyorsa bu topuk dikeninin en belirleyici özelliğidir. Yine koşarken ortaya çıkan ağrılar ve özellikler sabah kalkar kalkmaz görülen topuk ağrıları da topuk dikenine işaret ediyor olabilir.
Topuk Dikeni Tedavisi Nedir?
En iyi tedavi korunma olduğundan hastalık oluşmadan önce dikkatli olursak topuk dikeni oluşma ihtimalini asgari düzeye indirebiliriz. Giydiğimiz ayakkabılara dikkat edip topuğumuzu aşırı yorgunluktan korursak, topuk dikeni oluşumunu engelleyebiliriz.
Topuk dikeni hastalığı tedavi olmazsa yürüyüş ve dolayısıyla gündelik hayatınızı etkileyecektir. Topuk dikeni hastalığı bacaktaki kasların zayıflamasına ve eklem ağrılarına neden olabilir. Hatta hastanın yaşıyla alakalı olarak bel ağrısına kadar ilerleyebilir. Bu yüzden erken teşhisi ve tedavisi önemlidir. Hastalık ilerleyip vücut anatomisini etkilemeden tedaviye başlanırsa, sonuçlar başarılı ve tatmin edici olacaktır.
Eğer yukarıdaki belirtiler varsa ve topuk dikeninden şüpheleniyorsanız, hemen bir doktora başvurulmalıdır. Doktor uyguladığı ilaç ve fizik tedavi ile tedavi sürecini başlatacaktır. Genellikle acının düzeyini düşürmek için ortopedik tabanlık tavsiye edilir. Bu tedavi sürecine uyarsanız, topuk dikeni %80-90 oranında düzelecektir.
Bazı durumlarda hastaya ve hastalığın seyrine bağlı olarak uzman hekim tarafından ameliyat gerekli görülebilir. Tehlikeli olmayan topuk dikeni ameliyatından sonra 1 hafta içinde yürümeye başlayabilir ve 3-4 hafta gibi kısa bir sürede acılardan kurtulup, normal yürüyüşünüze dönebilirsiniz.