Burundan Sürekli Nefes Alamamak
Halk arasında burun solunumuna pek dikkat edilmese de, ağız solunumu kadar önemli bir olgudur. Koku alma duyumuzu gerçekleyen bir organ olan burun aynı zamanda solunum organıdır. Burun solunumu sayesinde alınan hava süzülür, nemlendirilir. Bu sayede akciğerlere temiz ve süzülmüş, bakterilerden arındırılmış hava ulaşır.
Burundan Nefes Alamama Nedenleri Nelerdir?
Normal şartlarda solunumun sağlıklı olabilmesi adına burundan nefes alınması ve ağızdan nefes verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yani hem nefes alışının hem de nefes vermenin ağızdan yapılması durumunda temiz olmayan ve süzülmemiş hava akciğerlere ulaşmış olur. Buna bağlı olarak pek çok komplikasyon gelişebileceği gibi nefes darlığı ve tıkanıklığı sorunlarına ağızdan nefes alıp verme akabinde fazlaca rastlanır.
Burundan nefes alamamanın başlıca nedenlerinden aşağıda bahsedilmiştir. Eğer sürekli ağızdan nefes alıyorsanız, altında yatan nedenin bir an önce tespiti ve tedavisi için uzman doktora başvurmanızda yarar vardır.
Burun Kemik Eğriliği
Burun kemik eğriliği halk arasında yaygın görülen bir sorundur. Kemik eğriliği çoğu zaman bariz olarak belli olmaz. Ancak beraberinde getirdiği sorunlar akabinde yapılan muayenelerden sonra tanı konulur. Tıp dilinde deviasyon olarak tanımlanan burun kemik eğriliği, burundan nefes alamamanın en yaygın sebebidir. Eğriliğin başlıca bulgularından aşağıda bahsedilmiştir;
- Burun tıkanıklığı,
- Nefes almakta zorlanma,
- Geniz akıntısı,
- Horlama
Alerjik Durumlar
Burundan nefes alamamanın bir diğer nedeni de alerjik reaksiyonlardır. Çeşitli etken maddelere karşı bağışıklık sistemimizin verdiği tepki olarak gözlenen bu durum, burun tıkanıklığına yol açarak nefes almayı engelleyebilir. Polen, kir, toz maddelerine karşı gelişen alerjiye bağlı olarak sık görülür. Mevsim geçişlerinde fazlaca rastlanır. Genellikle alerjen maddenin etkisi geçtikten sonra nefes alamama sorunu da kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.
Soğuk Algınlığı
Halk arasında sık görülen soğuk algınlığı, üst solunum yollarını etkileyerek burun tıkanıklığına yol açabilir. Burun tıkanıklığına bağlı olarak buradan nefes almak zorlaşır. Soğuk algınlığı geçtikten sonra tıkanıklığın da ortadan kalkmasıyla birlikte nefes alma problemi son bulur.
Geniz Eti Büyümesi
Boğazın üst-burnun arka bölgesinde bulunan ve zararlı mikroorganizmalara karşı savunma sağlayan organ, geniz eti olarak tanımlanır. Geniz etinin büyümesi durumunda burundan nefes almak zorlaşır ve burun tıkanıklığı sorunu baş gösterir. Daha çok çocuklarda görülen geniz eti büyümesinin başlıca belirtileri şunlardır;
- Yutkunurken zorlanma,
- Horlama,
- Uyuma konusunda problem yaşama(uykusuz gecelerin yaşanmasına neden olabilir),
- Boğaz ağrısı
Burundan nefes alamamanın belki ilk etapta olmasa da ilerleyen süreçlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalı ve altında yatan sebebin doğru tespiti-tedavisi için bir an önce uzman doktora gidilmelidir.