Çocukların Her Şeyi Ağzına Sokması ve Parmak Emme Alışkanlığı
Çocukların yaşama adapte olma süreçleri olan ilk yıllarda, her yabancı maddeyi ağza götürme ve parmak emme gibi durumlar fazlaca görülebilmektedir. Çocuklar genellikle 1 yaşına kadar parmak emme alışkanlığını gösterirler. İlk yıllarda görülen parmak emme gayet doğaldır. Fakat bu alışkanlığın sürekli olarak devam etmesi bir takım sorunların göstergesi olabilir.
Çocuklarda Parmak Emmenin Nedenleri Nelerdir?
Diş Çıkarırken
Çocuklar diş çıkarırken, diş minelerinde kaşıntı hissi oluşabilir. Buna bağlı olarak çocukta parmak emme durumu gözlenebilir.
Uykuya Dalarken
Çocuklarda uykuya dalma sırasında parmak emme eyleminin gerçekleştiği görülebilmektedir. Genellikle bu durum 1 yaşındaki çocuklarda gözlenir.
Psikolojik Durumlar
Psikolojik sebeplerden de meydana gelebilir. Bebeğin isteklerine annenin olumlu yanıtlar vermemesi, bebek ağladığında annenin ve babanın yanında olmaması gibi nedenlerden bu alışkanlık devam ediyor olabilir. Çocuğun parmak emmesi; sıkıldığının, zorlandığının, yorgun olduğunun veya utandığının göstergesi de olabilir. 3-4 yaşından sonraki görülen parmak emme alışkanlıkları genellikle psikolojik nedenlerle ilgilidir.
Kendini Güvensiz Hissetmesi
Bebeğin kendini güvensiz hissettiği anlarda veya yabancı bir ortama girdiğinde, yeni bir ortama adapte olmaya çalıştığında parmak emdiği görülebilmektedir.
Çocukların Parmak Emmesinin Zararları Nelerdir?
Çocukların parmak emme alışkanlığı, anne ve babanın endişe duymasına neden olur. Endişenin nedeni ise bu alışkanlığın ne gibi zararlar doğurabileceğidir.
Sürekli olarak parmak emen çocuklarda, damak ve diş bozuklukları görülebilmektedir. Parmak emerken çocuğun baş parmağı direkt olarak damağa baskı uyguladığından damakta sorunlar meydana gelerek, konuşma bozukluklarını tetikleyebilir. Olası diş ve damak problemlerini önlemek için anne ve babaların bebeğin dikkatini başka şeylere odaklamaları oldukça önemlidir.
Çocuğun Parmak Emmesi Nasıl Önlenebilir?
3 yaşından sonra görülen parmak emme alışkanlığı genellikle güvensizlik gibi psikolojik etkenlerden kaynaklı olduğundan bebeğe güven ortamının yaratılması önemlidir. Annenin çocukla daha fazla vakit geçirmesi, ilgilenmesi güvensizlik durumunu yıkarak parmak emme alışkanlığını bırakmasında etkili olabilir.
Ayrıca bebeğin boş kalması önlenerek, dikkatinin farklı aktivitelere yönlendirilmesi de etkili yöntemler arasındadır. Çeşitli oyuncaklarla, oyun ortamıyla bebeğin meşgul olmasını sağlamak alışkanlığın unutulmasında rol oynayıcıdır. Eğer çocukta her şeye rağmen parmak emme alışkanlığı devam ediyorsa, daha detaylı ve doğru bilgi için uzman doktordan yardım almakta fayda vardır.
Çocukların Yabancı Cisimleri Ağzına Götürmesi
Parmak emmenin yanı sıra çocuklarda her bulduğu şeyi ağzına götürme durumuna da sık rastlanır. Çocuk yaşama adapte olmaya çalıştığından genellikle emeklemeye başladıktan sonraki süreçte her bulduğu şeyi ağzına götürerek tanımaya çabalar. Oynanan oyuncak, madeni para, kuruyemiş gibi bir çok maddeyi ağzına götürme gereksinimi duyar.
Çocuğun ağzına götürdüğü cisimleri yutma ihtimali olduğundan, anne ve babaların dikkatli olmaları gerekir. Bunun için evdeki zararlı ve tehlikeli görülen maddelerin, çocuğun ulaşamayacağı yerlere saklanmasında fayda vardır.