Dil Altında Beze
Dil atındaki şişliklerin birçok nedeni olabilir. Fakat dil altındaki şişliklerin bir çoğu tükürük bezlerinin iltihabından kaynaklanır. Dil altında tükürük bezleri yoğundur ve iltihabı olduğu durumda şişerler. Tükürük bezleri tükürük salgısı üretir ve tükrük ağızdaki bakterilerin dengesini sağlar. Ayrıca tükürük diş çürümesini engeller, yenilen yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur.
Tükürük bezleri dil altında ve kulakların altında bulunur. Bunların iltihabı dil altında şişlik ve beze olarak kendini gösterir. Tedavisi kolaydır. Kişiler dil altında beze durumuyla karşılaştıklarında genelde kanser mi diye düşünürler. Hemen akla bu gelmesi doğru değildir. Birçok nedeni olabilir. Fakat en doğru teşhis ve tedaviyi doktorlar uygulayacağı için kişilerin doktora başvurması gerekir.
Dil Altında Beze Nedenleri Nelerdir?
- Alerjik reaksiyonlar sonucunda dilde ve boğazda şişlik olur. Bu durumda dil altında beze şeklinde şişlik görülür. Şişlikle beraber öksürük, hapşırık ve nefes almada zorlanma da görülür. Tedavi olarak alerjik etken belirlenmeli ve ortadan kaldırılmalıdır.
- Hasar ve darbe durumunda dil altında beze şekline şişlik görülür. Yemek yerken veya konuşurken yanlışlıkla dilin ısırılması veya dile başka bir hasar olması sonucunda dil çevresinde şişlik olur. Genellikle kısa sürelidir ve hasar geçtiğinde tedavi sağlanmış olur. Fakat dilde hasar ciddiyse hemen doktora başvurulmalıdır.
- Dişlerde meydana gelen herhangi bir sorunda da dil altında şişlik oluşabilir. Örneğin 20’lik dişlerin çıkması durumu çok zordur ve kişiye çok acı verir. Bu durumlarda kişilerde dil altında şişlik, kulakta ağrı ve nefes almada zorluk meydana gelebilir.
- Tükürük bezi iltihabı durumu ciddi bir durumdur ve uzman hekim tarafından tedavi edilmesi gerekir.
Tükürük Bezi İltihabı Belirtileri
Dil altındaki tükürük bezlerinin iltihabı kronik olup olmadığına, ne kadar süre önce başladığına ve nerede olduğuna göre belirtileri değişir. Genel olarak belirtiler;
- Yemekleri çiğnerken veya yutkunurken zorluk çekme
- Nefes almada zorluk
- Kendini halsiz hissetme
- Çok yüksek olmayan ateş
- Ağız içinde ağrı olması
- Kronik durumlarda kulakta ağrı
- Dil altında kızarıklık meydana gelmesi olarak sayılabilir.
Tükürük Bezi İltihabı Tedavisi
Tedaviyi doktor belirler. Bazı durumlarda ilaçsız tedavi fakat genel olarak ilaçla tedavi görülür. Çok nadir olarak da cerrahi müdahale yapılır. İlaçsız tedavi olarak kişi bol bol dinlenmeli, ılık su içine tuz konularak gargara yapılmalıdır ve bol su içmelidir. Ağrı olması durumunda kişiye hafif ağrı kesiciler verilebilir. Genellikle tükürük bezi iltihabı zararlı bakteriler nedeniyle görüldüğü için kişiye antibiyotik verilmesi gerekebilir. Ayrıca uzman tarafından gerekli görülürse, kişide tükrük bezleri kanallarında tıkanma da meydana geleceği için tükrük bezlerinin salgılanmasını arttırıcı mukolitik ilaçlar da hastaya verilir.
Cerrahi Müdahale
İlaç tedavisini yeterli olmadığı durumlarda irin ve enfeksiyon içeren bölgenin bolaştılması için cerrahi yöntem gerekebilir. Kronik tükürük bezi iltihabında eğer hasta ilaçla tedaviye yanıt vermezse, tükürük bezlerinin alınması gerekebilir. Tanıyı koyduktan sonra tedaviye doktor kontrolünde başlamanız gerekir. Mutlaka doktorunuza başvurunuz.