Eklem Daralması
Eklem daralması en sık el, bacak ve omurgalardaki eklemlerde meydana gelmektedir. Tıp dilindeki ismi ile osteoartrit bu dokularda meydana gelen hasara bağlı olarak kemik ve kıkırdak dokuda aşınma, bozunma ile kendini göstermektedir. Genellikle yaşa bağımlı olarak ortaya çıkan bu durum bazı kişilerde geçirilen çeşitli kazalar ya da otoimmün hastalıklardan kaynaklı olarak daha erken evrelerde de gözlenebilmektedir.
Osteoartritin görülme sıklığı kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazladır. Genellikle 50 aş üzerinde menopoza giren kadınlarda kemik erimesine bağlı olarak gözlenmektedir. Kıkırdak dokunun tamamen harabiyeti ile meydana gelen bu rahatsızlıklarda eklem kemikleri birbirine sürtünerek aşınma meydana gelir ve şiddetli ağrı ile seyretmektedir.
Eklem Daralması Hangi Durumlarda Ortaya Çıkmaktadır?
1-)Travma Kaynaklı
Eklem ağrıları çeşitli geçirilen kazalar sonucunda kemik ve kıkırdak dokuya alınan hasar ile meydana gelebilir. Kıkırdak dokuya alınan darbeler kıkırdak dokunun zarar görmesine sebep olur. Kıkırdak doku ne yazık ki kendini yenileyebilen bir özelliğe sahip değildir. Bu durum kalıcı hasarlara neden olabilmektedir.
Travma kaynaklı meydana gelen eklem daralmaları çeşitli sakatlıklara sebep olabilir. Doğru tedavi ve uygun fizik tedavinin alınması kişinin en az hasar ile kurtulmasını sağlayabilmektedir.
2-)Kemik Erimesi
Kemik erimesi en sık yaşa bağımlı olarak kemik dokusunda meydana gelen harabiyet ile karakterize bir hastalıktır. Bu durum hormonal dengenin yaşa bağımlı olarak değişmesi ile de yakından ilgilidir. Ancak genç yaşlarda yeterli beslenmemeye, hipokalsemiyeye(kandaki kalsiyum oranının düşük olması) bağlı olarak da gözlenebilir.
Kemik erimesinin durdurulması eklemlerde meydana gelen harabiyetin de durdurulmasını sağlamaktadır. Doğru ilaç tedavisi hasarın durdurulmasına neden olur ancak meydana gelen harabiyet kalıcı olabilmektedir.
3-)Otoimmün Hastalıklar
Kemik, kıkırdak ve eklem dokusunu tutan vücudun kendi kendine savaş açtığı otoimmün hastalıklarda eklem daralması sıklıkla gözlenebilmektedir. Bu duruma verilebilecek örnekler arasında el ve ayak eklemlerinde daralmaya neden olan romatoid artrit ve omurlarda daralmaya neden olan anklizon spondilit verilebilmektedir. Her iki hastalık da kullanılan ilaçlar ile kontrol altına alınarak eklemlerde meydana gelen deformasyon önlenebilmektedir. Ancak bunun için doğru ilaç ve sürekli ilaç kullanımı gerekmektedir.
Eklem daralması; eklemlerde aşırı hassasiyet, aşırı yorgunluk ve ağrı ile karakterize bir durumdur. Uzun süredir eklemlerde geçmeyen ağrıları ve hassasiyeti bulunan kişiler muhakkak erken dönemlerde uzman hekimlere giderek gerekli tetkikleri yaptırmalıdır.