Eos Düşüklüğü
Eos bağışıklık sistemi içinde yer alan bir hücredir. Tam açılımı ise Eozinofil olarak adlandırılmaktadır. Bağışıklık sistemi içinde görevli olan bu hücrenin değerleri ölçülerek hastalık tanısı için kullanılmaktadır. Eos hüresi kemik iliği üzerine üretilen bir hücredir ve bir tür akyuvar olarak anılmaktadır. Bu hücre vücuda giren yabancı maddelere karşı üretilmiş olan bir hücredir ve bağışıklık sistemi tarafından vücudu korumak amacıyla üretilmektedir.
Eos vücut için oldukça önemli olan bir hücre çeşitidir. Bu hücre çeşiti vücut içine girmeye çalışan birçok parazit ile savaşan bir maddedir. Eos bunun yanı sıra alerjen maddeler ile de savaşan eos maddesi hesaplanarak düşüklük ya da yükseklik olup olmadığı anlaşılmaktadır.
Eos Düşüklüğü Nedir?
Eos değerlerinin düşmesi birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda kişinin sağlık testlerinden geçmesi en iyi sonucu verecek etken olacaktır. Eos düşüklüğü vücutta yer alan eozinofil sayısının normalin altında olması ile açıklanmaktadır. Bunun birçok farklı hastalığın habercisi olabileceği unutulmamalıdır.
Vücutta yer alan eos değerlerinin normal değeri mikrotonalite üzerinde 500 hücreden azdır. 500 ile 1500 hücre değeri olması durumu hafif bir yükseklik olarak görülebilir. 1500 ile 3000 arası değerler şiddetli yükseklik değeri anlamına gelmektedir. 5000 üzerinde yer alan hücre ise oldukça ciddi bir durumun habercisidir. Kişinin bedeninde yer alan eozinofil hücrelerinin 500 hücreden az olması durumunda ise kişinin eos düşüklüğü sorunu ile karşı karşıya olduğu gözlemlenmektedir.
Eos Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?
1-)Alkol Zehirlenmesi
Eos değerlerinini düşük olmasının birçok farklı nedeni olduğu bilinse de en önemli neden alkol zehirlenmesidir. Kişinin son kullanma tarihi geçmiş ürünleri tüketmesi alkol zehirlenmesine neden olmaktadır. Bunun yanı sıra alkolün sahte olanlarının tercih edilmesi de alkol zehirlenmesine neden olmaktadır. Alkol zehirlenmesinin az olması durumunda ise kişinin eos değerlerinde hafifi bir düşüklük görülmektedir.
2-)Steroidlerde Artış
Kortizol vb. tarzdaki steroidlerin fazla üretilmesi halinde kişinin vücudunda eozinofil düşüklüğü gözlenebilir. Bu durumun nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Kişinin aşırı stresli bir ortamda bulunması,
- Kortizol salgılamasında kullanılan tümörler,
- Kan şekerinin düşük olması,
- Karaciğer ve böbrek hastalıkları,
- Doğum kontrol haplarının kullanılması,
- Cushing sendromu,
- Östrojen vb. ilaçlar kullanmak,
- Böbreküstü bezlerinde görülen sorunlar.
Eos Yüksekliği Neden Olur?
Vücutta yer alan eozinofil değerlerinin fazla yüksek olmasının da belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler arasında astım, nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları, alerji, parazit iltihapları, kanser, otoimmün hastalıklar gibi sağlık sorunları yer almaktadır.