Esnemek ve Baş Dönmesi

  • 19 Mart 2017
  • 5.440 kez görüntülendi.
Esnemek ve Baş Dönmesi

Esneme ve baş dönmesi olayları günümüzde sık rastlanan rahatsızlıklardandır. Baş dönmesi birçok kronik hastalıkların belirtisi olmakla birlikte bilinmeyen bir hastalığında nedeni olabilmektedir. Baş dönmesi, sinir sistemi üzerinde doğrudan veya dolaylı olarak oluşan rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkmaktadır.

Baş dönmesi bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Fakat gerçek baş dönmesi rahatsızlığı vertigo olarak adlandırılır. Vertigo, vücut dengesinde yaşanan sorunlardan dolayı baş dönmesi olayıdır ve ciddi şekilde baş dönmesi, baş ağrıları, hareket etmede yaşanan ciddi sıkıntılar gibi belirtilerle kendini göstermektedir.

Esneme ve Baş Dönmesi Hangi Nedenlerden Kaynaklanmaktadır?

Esneme olayı genellikle yorgunluk, uykusuzluk, aşırı yapılan spor aktiviteleri gibi nedenler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bunlar akut rahatsızlık olmakla birlikte bir süre sonra kendiliğinden geçer. Fakat bazı durumlarda esneme kronik rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Bu rahatsızlıklardan kısaca bahsedecek olursak;

  • İnsomia: Uykusuzluk, uyuyamama, uykuya dalmada sıkıntı çekme sorunu olarak da tanımlanabilir. Uykusuzluk sorununun uzun süre devam etmesi halinde esneme olayı kronik bir hal almaktadır.
  • Uyku apnesi, uyurgezerlik olarakta adlandırılmaktadır. Aynı şekilde narkolepsi rahatsızlığı olan kişilerde de sık sık esneme belirtileri gözlenmektedir.
  • Baş dönmesinin nedenlerine bakacak olursak; belirtinin kronik olarak ortaya çıkması kişide vertigo rahatsızlığı olduğunun göstergesi olabilmektedir. Bunların dışında ek olarak iç kulakta dengenin bozulmasından kaynaklı sorunlar, yaralanma ve geçirilen travmalar, nörolojik ve psikolojik rahatsızlıklar, tansiyon, diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklar kişide sık sık baş dönmesine yol açabilmektedir.

Esneme ve Baş Dönmesinin Tedavisi Nedir?

  • Baş dönmesi rahatsızlığın tedavisi olarak iç kulak enfeksiyonlarından kaynaklanan baş dönmelerinde kulak-burun-boğaz uzman hekimleri tarafından reçetelenen tabletlerle tedavi yapılabilmektedir.
  • Kronik rahatsızlıklardan kaynaklanan baş dönmelerinde ilaçların düzenli kullanılması halinde baş dönmesi rahatsızlığı bir süre sonra kendiliğinden geçme eğiliminde olacaktır.
  • Ciddi baş dönmeleri yaşayan kişilerin en yakın sürede sağlık kuruluşundan yardım alması gerekmektedir. Kronik bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmış olabilir. Bu yüzden erken teşhis tedaviyi olumlu yönde etkiler.
  • Yorgunluk, halsizlik, spor aktiviteleri gibi sebeplerden ortaya çıkan esnemelerde herhangi bir ilaç kullanımı gerekmemektedir. Bir süre sonra kendiliğinden geçer. Fakat yukarıda da belirtildiği gibi kişide sürekli olarak halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkması durumunda kronik bir rahatsızlığın belirtisi olarak oluşabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ