Gece Üzerine Yattığım Kulağım Tıkanıyor

  • 09 Ocak 2017
  • 18.756 kez görüntülendi.
Gece Üzerine Yattığım Kulağım Tıkanıyor

İşitme görevinden sorumlu kulakta kimi zaman tıkanıklık meydana gelebilmektedir. Kulak içi kanallarının kapanması olarak bilinen kulak tıkanıklığı, kişinin kendini rahatsız hissetmesine ve geçici işitme kaybı gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Genellikle kulakta doluluk ve hafif seyreden işitme kaybıyla kendini belli eder. Oluşan tıkanıklık; kulak kirinin birikmesi, çeşitli enfeksiyonlar ve alerjilerin akabinde görülebilir. Bunların dışında tıkanıklık ve doluluk hissinin altında yatan pek çok sebep olabilir.

Geceleri yatarken üzerine doğru yatılan kulakta, basınçtan ve yük binmesinden kaynaklı tıkanıklık oluşabileceği gibi bundan bağımsız nedenlerle de meydana gelebilir. Bu yüzden doğru yatış pozisyonu almaya dikkat edilmesinde ve direkt olarak kulağa binen yükten kaçınılmasında yarar vardır.

Kulak Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir?

Kulak Kiri Birikmesi

Dış kulak yolu ve kulak kepçesinde oluşan kulak kiri, tıp literatüründe buşon şeklinde ifade edilir. Halk arasında kulak kiri olarak bilinen buşonun, kulak içinde birikmesi neticesinde kulakta tıkanıklık gözlenebilir. Kulak tıkanıklığının en yaygın nedenlerinden biridir.

Özellikle kulak içini temizlemeye yarayan gereçlerle kulak temizliği yapılırken çoğu zaman kulak içi salgısı kulak zarına doğru itilir. Böylece kulak içinde kir birikintisi oluşarak, kulak tıkanıklığı ve hafif işitme kaybı biri problemler meydana gelebilir.

Enfeksiyonel Rahatsızlıklar

Enfeksiyonların neticesinde de kulak tıkanıklığına sık rastlanmaktadır. Boğaz enfeksiyonu, soğuk algınlığı rahatsızlıklarının akabinde orta kulak ile geniz arasında köprü görevi gören östaki borusunda şişme meydana gelerek tıkanıklık oluşabilir. Özellikle orta kulak iltihabında kulakta iltihap birikir ve tıkanıklık, geçici işitme kayıpları gözlenebilir. Ancak kulak tıkanıklığı tek başına orta kulak iltihabı işaretçisi değildir. Beraberindeki başka belirtilerin de detaylı izlenmesi gerekmektedir. Orta kulak iltihabının diğer belirtileri şunlardır;

  • Çok şiddetli kulak ağrısı,
  • İşitme fonksiyonunda azalmalar, işitme kayıplarının başlaması
  • Hafif veya yüksek ateş,
  • Kulak akıntısı

Yukarıda belirtilen semptomlar söz konusuysa, doğru muayene ve tedavi yöntemi için bir an önce KBB(kulak-burun-boğaz) uzmanına başvurmakta yarar vardır.

Basınç Değişimleri

Dış ortamda ciddi basınç ve yükseklik farklılıkları, kulakta tıkanıklığa ve doluluk hissine yol açabilir. Özellikle uçak seyahati esnasında bu sebepten tıkanıklık şikayetlerine sık rastlanır. Uçak havalanırken ve inerken, kulak zarındaki basınç dengesi bozularak kulak tıkanıklığı meydana gelebilir. Bundan kaynaklı şikayet genellikle geçicidir.

Alerjik Durumlar

Bağışıklık sistemimizin yabancı bazı maddelere karşı gösterdiği tepki, cevap alerji olarak bilinir. Alerjiye yol açan maddeler herkes de farklılık gösterebilir. Fakat sonuçları neredeyse herkes de aynı görülmektedir. Alerjinin akabinde kulakta tıkanıklık sorunu gözlenebilir.

Diğer Nedenler

  • Sinüzit,
  • Denize veya havuza girilmesi akabinde kulağa kaçan sudan ötürü görülebilir.
  • Kulak tümörleri
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ