Göğüs Üstünde Şişme
Göğüs üstünde şişlik oluşumu ve bu durumun fark edilmesi ilk anda ciddi bir kaygıya yol açabilmektedir. Bunun nedeni kanser ya da tümör gibi çok ciddi sağlık sorunlarının akla gelmesidir. Ancak göğüste ortaya çıkan şişlik, daha basit nedenlerle de oluşabilmektedir. Göğüs kafesi olarak adlandırılan bölgede birçok organ bulunmaktadır ve göğüs şişliğinin sebebi de bu organlardan herhangi biri ile ilgili olabilmektedir. Aynı şekilde enfeksiyonlardan kaynaklanan rahatsızlıklar sonucunda da göğüste şişkinlik oluşabilir.
Göğüste Neden Şişlik Oluşur?
- Göğüs bölgesine alınan bir darbe ya da sert bir travma sonucunda, şişlik ve buna bağlı olarak da ağrı hissedilebilir. Ancak ciddi darbe ve travmalarda mutlaka muayene olunması tavsiye edilir. Çünkü iç organlar zarar görmüş olabilir ya da olası bir kırık, çatlak, incinme durumu söz konusu olabilir.
- Vücudun her yerinde ortaya çıkabilen yağ bezeleri, göğüste de şişkinliğe neden olabilir. Yağ bezeleri tüketilen besinlerden, aşırı yağlı gıdalardan ya da daha farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. İçlerinde biriken yağın genel olarak bir zararı bulunmak ancak görüntü itibariyle rahatsız edici olabilir. Bu gibi bir durumda da enjeksiyon yöntemi kullanılarak yağ bezesinin alınması mümkün olabilir. Yağ bezeleri göğüs, omuz, boyun ve sırt bölgelerinde sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Ancak acı ve ağrı gibi olumsuz durumlara genel olarak sebep olmamaktadır.
- Göğüste şişlik ile karşılaşan kadınlarda en çok korkulan ve ilk akla gelen neden olan meme kanseri de, şişliklere yol açan bir faktördür. Daha çok ceviz büyüklüğündedir ve göğüs yumuşak bölgesinde bir kitle şeklinde fark edilir. İlk aşamalarda ağrıya yol açmaz ancak geç fark edildiği takdirde çok şiddetli göğüs ağrılarına yol açabilir. Ancak şişlik yalnız başına meme kanseri teşhisi koymak için yeterli değildir.
Meme Kanseri Belirtileri
Meme kanseri oluşan bireylerde ortaya çıkan ortak belirtiler şöyle sıralanabilir:
- Memede sert kitle,
- Koltuk altında ya da memenin yan kısmında şişlik oluşumu,
- Meme ucunda kabuklanma, yara oluşumu,
- Meme ucu ve çevresinde kızarıklıklar,
- Meme ucunda akıntı ortaya çıkması.
Eğer göğüs bölgesinde şişlik şikayeti ile gelen hastaya meme kanseri teşhisi konmuş ise vakit kaybetmeden tedavi sürecine başlanmalıdır. Genel olarak ilk aşamada değil de şiddetli ağrılar sonucunda fark edilen ve bu nedenle de tedavi için geç kalınan vakalarda, kanserli göğsün alınması söz konusu olmaktadır. Daha ileri boyutta kanser iç organlara yayılarak hastanın yaşamını yitirmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle bireysel olarak meme muayenesi düzenli olarak yapılmalı ve bir terslik fark edilmesi halinde mutlaka uzman bir doktora muayene olunmalıdır.