Göğüs ve Göbekte Kıllanma
Göğüs ve göbekte kıllanma kadınlarda sık görülen bir problemdir. Erkeklerin göğüs ve göbek çevresindeki kıllar normal karşılansa da bu durum kadınlarda pek normal değildir. Kadınlarda göğüs ve göbekte kıllanma durumu genellikle meme uçlarında, iki memenin arasında ve göbek deliğinin çevresinde görülmektedir.
Göğüs ve göbek bölgesi dışında da tüylenme meydana gelebilir. Üst dudak üstü, yanaklar, bacaklar, çene kemiği ve çevresi, kasık bölgesi, kalça, sırt gibi bölgeler tüylenmenin olduğu diğer bölgelerdir. Vücutta sonradan tüylenmenin ortaya çıkmasına aşırı tüylenme / hirsutizm denilmektedir. Tüylenme, zayıf veya güçlü olabilir. Yani tüylenmenin yoğunluğu ve tüylerin sertliği kişiden kişiye, durumdan duruma değişebilir. Kimilerinde çok kalın ve siyah tüyler çıkarken kimilerinde zayıf, açık renkli tüylenme olmaktadır. Tüylenme fizyolojik ve psikolojik rahatsızlığa sebep olmaktadır.
Tüylenmenin çeşitli sebepleri olabilir.
Göğüs ve Göbekte Kıllanmanın Nedenleri Nelerdir?
- Tüylenme problemi öncelikle hormonal bozuklukları akla getirmektedir. Özellikle kadınlarda bu durum genellikle hormonal sebeplerden kaynaklanmaktadır. Hormonal sorunların da çeşitli sebepleri bulunmaktadır.
- Polikistik over sendromu olarak bilinen rahatsızlık da göğüs ve göbek çevresinde kıllanmaya sebep olmaktadır. Polikistik over sendromu, hormonal dengenin bozulmasına neden olur. Bunun sebebi ise yumurtalıklarda ve çevresinde kist oluşmasıdır. Bu kistler sebebiyle adet döngüsü bozulur. Uzun süre adet görmeme, takvimde oluşan değişiklikler vücutta farklı rahatsızlıklara da sebep olmaktadır. Polikistik over sendromu olan kadınlarda, tüylenme-özellikle göğüs ve göbek bölgesinde- , saçlarda kırılma, akne oluşumunda artış, vücudun çeşitli bölgelerinde çıkan sivilceler ve fazla kilo problemi gibi problemler de görülmektedir. Bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde ileride gebe kalamama problemine yol açmaktadır. Mutlaka ciddiye alınması gerek bir durumdur.
- Adrenal (böbreküstü bezi) bozuklukları da hormonal dengeyi bozmaktadır. Böbreküstü bezlerinin büyümesi durumunda vücutta daha fazla androjen hormonu üretilmeye başlar. Androjen hormonu, hem erkekte hem kadında bulunan bir hormondur fakat bu hormonun oranı erkeklerde çok daha fazladır. Kadınlarda bu hormon fazla salgılandığında tüylenme problemi ortaya çıkmaktadır.
- Şeker hastalığı, tiroid kaynaklı hastalıklar, kemik erimesi ve diğer bazı endokrin hastalıkları da hormonları etkilediğinden vücudun çeşitli bölgelerinde kıllanmaya yol açabilir.
- Aşırı stres durumu da hormonları etkilemektedir. Bu durumda stres, kıllanmayı tetikleyebilir.
- Kullanılan bazı ilaçlar da hormon dengesini bozabilir. Özellikle erkeklik hormonları içeren ilaçlar kullanıldığında tüylenme sorunu ortaya çıkmaktadır.
- Genetik özellikler de kıllanmada etkili olan faktörlerdendir.
- Aşırı kilo ve obezite durumları da hormonları etkilemektedir. Bu durumda kıllanma olması ihtimal dahilindedir.
- Yaşlanma da kıllanmaya sebep olmaktadır. Kadınlar yaş ilerlediğinde menopoza girmektedirler. Menopoz döneminde kadınlık hormonu olan östrojen sentezi düşerken erkeklerde baskın olan hormon olan androjenin salgısı devam etmektedir. Bu sebeple vücudun çeşitli bölgelerinde kıllanma söz konusu olabilir.
- Cilt bakımı sebebiyle cilde uygulanan zeytinyağı da tüylenmeye neden olmaktadır. Özellikle çatlakları engellemek adına göğüs, göbek ve bacak bölgesine sıklıkla uygulanabilen zeytinyağı ciltle beraber kıl köklerini de beslemektedir. Bu durumda kıllanma problemi ortaya çıkabilir.
Göğüs ve Göbekteki Kıllanmanın Tedavisi
- Hormonsal bozukluklardan kaynaklanan kıllanma için öncelik olarak hormon bozukluğunun giderilmesi gerekir. Hormon tedavisi sırasında veya hormon tedavisinden önce tüylere epilasyon işlemi uygulamak kalıcı bir çözüm olmayacaktır. Bazı durumlarda doktorunuz epilasyona izin vermeyebilir. O yüzden öncelikle doktorunuza danışmalısınız.
- Polikistik over sendromu söz konusu olan durumlarda genellikle doğum kontrol ilaçları tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Bu ilaçlar adet döngüsünü düzene sokarak tüylenme ve beraberinde olan şikayetlerinizin de hafiflemesini veya bitmesini sağlayacaktır.
- Hormonlarla ilgili bazı durumlarda düzenli cinsel hayat ve doğum yapmak hormon dengesinin sağlanmasında etkili olmaktadır.
- Zeytinyağı sebebiyle oluşan tüylenme durumunda zeytinyağı kullanmayı bırakmalısınız.
- Epilasyon da kıllanma için bir çözümdür. Epilasyon yöntemine göre kılların çoğalabileceğini veya azalabileceğini unutmamak gerekir. İğneli epilasyon, lazer epilasyon gibi yöntemleri denemeden önce ise mutlaka hormon testi yaptırmalısınız.
- Kilo vermek hem birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olur hem de hormonlarınızı dengeye sokarak kıllanma sorununa çözüm olabilir.
- Kıllanma problemi için doktora danışmayı ihmal etmeyiniz.